SAP KIM: "Ratifikacijom SSP-a u Skupštini Kosova Vučićev režim eksplicitno priznao Kosovo"

Ratifikacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije, uz podršku "samozvanih srpskih poslanika Srpske liste", predstavlja "eksplicitno priznanje" nezavisnosti Kosova od strane aktuelnog "režima Aleksandra Vučića", navodi se u saopštenju Skupštine AP Kosovo i Metohija dostavljenom medijima. Iz SAP KiM-a dodaju da je na ovaj način aktuelna vlast prebacila odgovornost na "tzv. srpske predstavnike", nazvavši poslanike liste Srpska "polusvetom" koji ne predstavlja Srbe na KiM-u. Ovo je samo jedno u nizu negativnih reagovanja sa srpske strane u proteklih nekoliko dana kada je u pitanju glasanje Srpske za ratifikaciju SSP u kosovskom parlamentu. Do sada su reagovali Srpski nacionalni forum, mreža civilnih organizacija KSAM i Udruženje novinara Srbije, uključujući i njihov ogranak na KiM-u.

"Opšte je poznato da Evropska unija ne potpisuje sporazume sa pokrajinama, regijama, provincijama, gradovima, ili geografskim područjima, već samo sa suverenim državama. Pa je iz tog razloga izjava direktora Vladine kancelarije za KiM, gospodina Marka Đurića – da je postignuti sporazum statusno neutralan – licemerna, kao i izjava Aleksandra Vučića da će SSP otvoriti nove ekonomske perspektive Srbije na Kosovu i Metohiji," dodaju takođe iz SAP-a. 

Oni ističu da "postignuti sporazum upravo prejudicira status Kosova", te i da su, kako kažu, "cinizam i ironija još veći", jer je ovaj sporazum podržan dok se, na drugoj strani, "navodno bore protiv prijema Kosova u UNESCO".

Iz ove opozicione skupštine su uputili i niz kritika na račun poslanike Srpske liste, navodeći da su izbori koji su ih "doveli na vlast obeleženi izbornom krađom, ucenama, pretnjama i uslovljavanjima," i to po "zakonima Kosova, ne Republike Srbije", a da im, kako navode, tokom ratifikacije SSP-a "nije zasmetao ni amandman kojim je Kosovo označeno kao Republika, umesto zvezdice i fusnote". 

Oni su dodali da je "grupa građana koja sebe naziva Srpskom prisvojila suverenost od građana" i "mimo njihove volje učestvuje u uspostavljanju vlasti nezavisne države Kosovo na celoj teritoriji pokrajine", urušavajući na taj način teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i njene državnosti na Kosovu i Metohiji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.