Mustafa: "Srbija ne zahteva ništa manje od diskriminacije naših građana"

Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u UNESCO pokušava da, "u ime Srpske pravoslavne crkve" kojoj smo dali sve garancije "kompletnog funkcionisanja i očuvanja identiteta u našoj zemlji", onemogući da "ostale verske zajednice – muslimanska, katolička, protestantska, jevrejska, budu deo svetskih univerzalnih vrednosti" – poručio je danas kosovski premijer, Isa Mustafa, na konferenciji za medije u Prištini. Mustafa je, takođe, iskoristio priliku da podseti na, kako je saopšteno iz njegove kancelarije, "egzodus" srpskih vlasti "nad građanima Kosova" i "okupaciju". On je zajedno sa kosovskim ministrom obrazovanja, nauke i tehnologije, Arsimom Bajramijem, govorio i o razlozima zašto bi Kosovo trebalo da postane član UNESCO-a, te koje su koristi od članstva u ovoj UN-ovoj agenciji. 

"Srbija ne zahteva ništa manje od diskriminacije naših građana, diskriminacije građana jedne nezavisne zemlje, i ne samo kosovskih Albanaca, već svih – i Srba, Turaka, Bošnjaka, Roma, Aškalija, Egipćana, jer su oni naši građani koji zajedno sa nama žele da budu deo jedne agencije Ujedinjenih nacija," rekao je Mustafa.

On je dodao da smatra da je Srbiji potrebno "podizanje svesti", jer jedna zemlja koja "nije svesna svojih dela i zločina u prošlosti, nema pravo da odlučuje o sudbini druge zemlje" i o "sudbini ljudi koji zahtevaju znanje, mir i bezbednost", navodi se u saopštenju. 

Mustafa je istakao i da je jedan od glavnih razloga zašto bi Kosovo trebalo da bude član UNESCO-a to što "deli i veruje u iste vrednosti" kao ova organizacija i objasnio da Kosovo "ima šta da pruži UNESCO-u u pogledu svoje prošlosti":

"Kosovo može dokazati da je žeđ i potreba za obrazovanjem i naukom pobedila klasičnu okupaciju našeg naroda. Kosovo je postiglo da za jednu deceniju (od 1990. godine do 1999. godine) organizuje obrazovanje na albanskom, uprkos činjenici da je srpski okupatorski režim udaljavao učenike i nastavnike i obrazovne radnike iz njihovih škola."

Mustafa je objasnio i da su kosovski Albanci, koji su se školovali u "svojim privatnim kućama", danas "eksperti, profesori, doktori nauka, biznismeni" koji "lobiraju da se Kosovo učlani u UNESCO," te da to nije "nimalo iznenađujuće", jer su građani i narod "ratovali da prežive i uspeli u tome."

"Ali, iznenađuje nas činjenica da Srbija nije naučila ništa iz diskriminacije našeg naroda, nije postala svesna svojih radnji, radnji svojih vojnih i paravojnih snaga koje su organizovale i izvršile egzodus nad milion građana Kosova, kao i to da pokušava da lobira širom sveta kako bi sprečila učlanjenje Kosova u UNESCO," zaključio je on. 


Kosovo je juče i zvanično dospelo na dnevni red Generalne konferencije UNESCO-a, koja je počela zasedanje juče i koje će trajati do 18. novembra, a očekuje se da pitanje članstva Kosova bude razmatrano 9. novembra. Izvršni savet ove organizacije je prethodno, tokom svog zasedanja, preporučio Generalnoj konferenciji da "prizna Republiku Kosovo kao član UNESCO-a."


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.