Sandić iz Mitrovice: Nećemo u EU ako nas uslovljava priznanjem; Srbi da zadrže tablice; Nema predaje

Politika Srbije prema Kosovu je na pogrešnom koloseku još od 2008. godine. Zalažemo se za to da se krene novim putem, koji je „teži, strmiji, popločan mnogim preprekama“. Pregovori moraju da se vode isključivo u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244. Potrebno je vratiti Kosovo u ustavno pravni poredak Srbije, još uvek imamo prijatelje u UN, ali ne i u EU, poruke su potpredsednika DSS-a Zorana Sandića, koji je danas posetio Kosovsku Mitrovicu.

Sandić je posetio nedavno ponovo oformljeni gradski odbor Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa delegacijom svoje stranke.

U delegaciji su bili Ivan Jakovljević, predsednik izvršnog odbora DSS-a i koordinator izvršnog odbora za KiM, Milan Aritonović.

„Nema predaje – Kosovo je Srbija“

Sandić je započeo obraćanje sa porukom da se divi hrabrosti i odlučnosti Srba koji se, kako je kazao, pored svih problema, bore za svoja prava, ali i prava Srbije.

Srbima sa Kosova je poručio da su građani centralne Srbije i njegova stranka uz njih.

„Nema predaje – Kosovo je Srbija“, podcrtao je ovaj poslanik.

Uoči najavljene sednice u srpskom parlamentu u vezi sa kosovskim pitanjem, Sandić je najavio da će koalicija Nada – POKS i Novi DSS u narednom periodu, izneti svoje predloge i plan za buduću politiku u vezi sa Kosovom.

„Mislimo da je ova aktuelna politika skroz na pogrešnom koloseku još od 2008. kada su pregovori iz UN-a premešteni u EU, 2011. kada je započet tehnički dijalog, 2013. – kada je potpisan Briselski sporazum, pa do pre neki dan – kompromisa vezanog za tablice i lična dokumenta“.

Kaže da se oni zalažu za to da se krene „novim kolosekom – težim, strmijim, popločanim mnogim preprekama“.

„Potrebno je odlučnosti, mnogo strpljenja na tom našem putu, ali je on jedini da ostanemo verni našoj tradiciji, našim precima, sve drugo bi nas svrstalo u najgoru generaciju Srba“, poručio je Sandić.

Novi DSS Kosovska Mitrovica delegacija poseta
FOTO: KoSSev
Ukoliko je uslov priznanje Kosova, u takvu EU i pod takvim pritiskom ne želimo da idemo

Precizira da pregovori moraju da se vode isključivo u okviru ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a, a kao rezultat pregovora vidi povratak KiM-a u ustavno-pravni poredak Srbije.

To je jedini ispravan put za kosovsku politiku naše države i naše vlade

Imao je poruku i za Brisel, ukoliko EU i članice ove zemlje nastave da insistiraju na tome da je uslov za ulazak pravno obavezujući sporazum uz uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

„Treba im reći da na takvu ucenu ne pristajemo i hvala, doviđenja, prijatna saradnja, ali u takvu Evropsku uniju, pod takvim pritiskom i ucenama ne želimo da idemo“, podcrtao je Sandić.

Na pitanje kako je moguće sada sve vratiti u pređašnje stanje, Sandić kaže da je međunarodno pravo na strani Srbije koja „ima prijatelje u UN-u“, te ponavlja da se mora ići težim, strmijim putem.

„U EU po ovom pitanju, nažalost, mi nemamo saveznike i prijatelje… Ako hoćemo da sačuvamo našu državu i našu zemlju, mi moramo ići tim putem, tražiti saveznike i boriti se shodno unutrašnjem i međunarodnom pravu“.

Srbija da nastavi da povlači priznanja

Sa druge strane, kaže da bi zvanični Beograd trebalo da nastavi sa politikom povlačenja priznanja Kosova.

Kao što je i predsednik Srbije u prethodnom periodu neretko izjavljivao i Sandić poručuje da progon Srba ne sme da se dozvoli.

„Mora se u svakom momentu i svakom trenutku, iskreno i pošteno garantovati bezbednost Srba na KiM i reći da nikakav progon se neće ponoviti. Iza toga Srbija mora da stoji“, kazao je Sandić.

Ne očekujem da će se formirati ZSO, a ako formiraju, biće lovačko udruženje

Novinar KoSSev portala upitao je Sandića da li Nova DSS podržava predloženu rezoluciju Narodne stranke u kojoj se, između ostalog, navodi da Srbija ne sme priznati Kosovo, da bi ZSO trebalo da se formira do kraja godine, ali i da ukoliko do toga ne dođe, da bi Srbija trebalo da izađe iz Briselskog dijaloga, Srpska lista napusti kosovsku vladu i da se samostalno formira ZSO.

Sandić kaže da su „mnoge rezolucije na stolu“, ali i dodaje da Nova DSS ima svoju politiku u skladu sa kojom će tražiti politički konsenzus.

„Nema drugog političkog rešenja da sačuvamo KiM u sastavu Srbije osim ovoga. O svemu drugom možemo da pričamo, ali osnovni principi i postulati – ovo što sam izneo, toga se moramo pridržavati“, poručio je ovaj poslanik.

Kada je rezolucija Narodne stranke u pitanju, kaže da će njegova stranka sačekati da vidi šta kaže vladajuća većina, Vlada i predsednik Srbije.

„Nadamo se da ćemo svi zajedno – bilo bi dobro, postići jedan politički konsenzus po pitanju KiM-a“, kazao je, ali i ponavlja da bi konsenzus trebalo da se zasniva na postulatima koje je izneo.

Govoreći o sporazumu o Zajednici srpskih opština, Sandić podseća da je on potpisan 2013. godine, a da ovo telo još uvek nije formirano.

„Do dan danas nije osnovana i naše mišljenje je da neće biti ni u budućnosti, a ako do toga dođe, ona će biti svedena na lovačko udruženje i neće imati nikakva izvršna ovlašćenja“, poručio je.

Manje bitno gde će i kada stranka biti registrovana od rada članova da obezbede mir i stabilnost

Sredinom jula meseca kada je otvorena kancelarija, odnosno gradski odbor Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici, predsednik ove stranke, Miloš Jovanović, potvrdio je da oni nisu registrovani u kosovskom sistemu.

Danas smo Sandića upitali, u slučaju da su ostali pri istom stavu, kako planiraju da obavljaju političke aktivnosti i štite interese Srba prema kosovskim institucijama.

Sandić kaže da su predstavnici Novog DSS-a sa Kosova „časni i pošteni ljudi, verni ideologiji stranke i KiM-a u sastavu Srbije“, te da već politički rade i bore se za interese građana i da će tako i da nastave.

Sa druge strane, kada je u pitanju registracija stranke, kaže da je „možda manje bitno kada će, gde i kako biti registrovana formalno i pravno“ od njihovog rada.

„Ja dobijam svakodnevne informacije o tome sa kakvim se problemima oni ovde susreću i koji su im koraci da obezbede mir i stabilnost, ali i ostanak južne pokrajine u sastavu Srbije“.

Srbu da ostanu svoji na svome i da zadrže tablice koje trenutno imaju

Sandić je upitan i za stav o pitanju tablica, odnosno da li bi vlasnici srpskih tablica gradova na Kosovu trebalo da preregistruju svoja vozila na RKS ili ne i šta je kompromis.

Ovaj poslanik kaže da je trenutna situacija posledica vođenja loše i pogrešne politike prema KiM-u.

„Ovo je samo epilog koji je pre toga imao niz ustupaka koje je učinila naša država. O ovome treba videti u narednom periodu kako će se to razvijati, šta je tačno potpisano ili je to samo usmeno. Ja podržavam Srbe da ovde ostanu svoji na svome i da zadrže tablice koje trenutno imaju“, poručio je Sandić.

Novi DSS Kosovska Mitrovica delegacija poseta
FOTO: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.