Samoopredeljenje: "Vazdušni prostor pripada Republici Kosovo, dogovor KFOR-a i Srbije ignoriše kosovske vlasti"

Kosovski opozicioni pokret "Samoopredeljenje" protestovao je zbog toga što je NATO ukinuo vazdušnu zonu bezbednosti koja se prostire 25 kilometara od administrativne linije Kosova ka unutrašnjosti centralne Srbije, a koja je dogovorena Vojnotehničkim sporazumom iz '99 godine, potpisujući sporazum sa Ljubišom Dikovićem, komandantom – kako opisuju Vojsku Srbije -"ozloglašenim" Srpskim oružanim snagama. "Umesto da vidimo napredak u ovoj oblasti kako bi vlasti Republike Kosovo preuzele punu kontrolu nad gornjim vazdušnim prostorom danas, mi smo svedoci jednog dogovora koji je kompletno ignorisao postojanje kosovskih vlasti i države," naglasilo je Samoopredeljenje.

"Ova oblast (25 km) uspostavljena je Vojno-tehničkim sporazumom 2. avgusta 1999 i proširena je duž granice između Kosova i Srbije," podsećaju iz Samoopredeljenja, kritikujući to što se, kako navode, u saopštenju iz KFOR-a, "državna granica između Kosova i Srbije" smatra "administrativnom linijom", "kao da nije bilo proglašenja nezavisnosti na kraju nadzirane nezavisnosti".

Iz Samoopredeljenja takođe kritikuju i to što se Srbiji priznaje dozvola da koristi gornji vazdušni prostor i ostavlja otvorena mogućnost za upotrebu donjeg prostora u budućnosti. 

Oni su istakli da je prilikom prenosa ovlašćenja određeno to da je "Republika Kosovo" nadležna za kontrolu "svog vazdušnog prostora", te da je to za Kosovo veoma važno ekonomsko i političko pitanje.

"Formalno i pravno, ta prava su sankcionisana zakonima Kosova u ovoj oblasti. U svom Ustavu, Kosovo ima pun suverenitet nad svojim vazdušnim prostorom. Ali je ovo pitanje de fakto tesno povezano sa napretkom koji Republika Kosovo treba da napravi u novim odnosima sa KFOR-om/NATO-om i naporima da uspostavi odnose sa Međunarodnom organizacijom za civilni saobraćaj  – ICAO i učešće u Evropskoj zajedničkoj vazdušnoj oblasti – ECAA," naglasilo je Samoopredeljenje.

Samoopredeljenje je komandanta srpske armije Dikovića opisalo kao "odgovornog za zločine počinjene na Kosovu i masakre koje su izvele vojne jedinice njemu potčinjene".

"Kosovska vlada, umesto da marljivo radi na pripremi novog sporazuma sa NATO-om/KFOR-om, četiri uzastopne godine pregovara sa Srbijom, amnestirajući je od svake registrovane štete iz prošlosti i sadašnjosti," zaključilo je Samoopredeljenje.

NATO je prošlog petka ukinuo vazdušnu zonu bezbednosti koja se proteže 25 kilometara od administrativne linije Kosova ka unutrašnjosti centralne Srbije, a koja je dogovorena Vojnotehničkim sporazumom iz '99 godine. Tada je iz KFOR-a saopšteno i da se NATO "raduje angažovanosti i posvećenosti Republike Srbije ka ponovnom otvaranju donjeg vazdušnog prostora nad Kosovom." Gornji vazdušni prostor iznad Kosova, na visini većoj od 8.700 metara, otvoren je početkom marta prošle godine, za civilne letove.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.