Kosovska Mitrovica: Obeležena godišnjica od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca i svečanom akademijom Kosovska Mitrovica obeležila je danas sedamdeset i prvu godišnjicu od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje godišnjice počelo je polaganjem venaca na spomenik partizanima i rudarima u ulici Rudarske čete, da bi zatim, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kao i kosovski gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, položili vence na spomenik "Istina" u blizini mitrovičkog mosta.

Nakon polaganja venaca, uz kulturno-umetnički program, održana je svečana akademija na kojoj su se prisutnima obratili načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga – Vaso Jelić, predsednik Privremenog organa, Aleksandar Spirić, i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Svečanu akademiju nastupom su upriličili učenici muzičke škole "Miodrag Vasiljević", zatim crkveni hor "Branislav Nušić", kao i mališani iz kulturno-umetničkog društva "Kosovski božur".

Danas su takođe dodeljene i novčane nagrade u iznosu od po 5 000 dinara najboljim pojedincima – učenicima mitrovičkih srednjih i osnovnih škola – među kojima se našao i učenik muzičke škole Nikola Jović, o kojem je naš portal ranije pisao.

Novčane nagrade u iznosu od po 10 000 dinara uručene su majkama sa po četvoro i više dece, a takođe su uručene i zahvalnice najboljim sportistima, sportskim udruženjima, klubovima, kao i plesnom grupi "Street dance".

Nakon svečane akademije upriličen je i svečani ručak.

Prošlogodišnjoj proslavi sedamdesete godišnjice od oslobođenja  prisustvovao je šef kancelarije Ruske federacije u Prištini Andrej Šugurov.

Prema podacima kojima raspolažu boračka lokalna udruženja, Kosovska Mitrovica je sa svojom okolinom od početka rata 1941. do 15. maja 1945. godine imala 1.074 pala borca i žrtve rata, među kojima je 10 narodnih heroja, 141 prvoborac, 55 žrtava fašističkog terora, 15 žrtava posleratnih obračuna sa balistima i drugim neprijateljima. Tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, naglašavaju ova udruženja, živote za ovaj grad dali su mahom Srbi i Crnogorci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.