Samoopredeljenje tuži Regulatornu kancelariju za energiju

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pokret Samoopredeljenje podneo je tužbu Osnovnom sudu protiv odluke Regulatorne kancelarije za energiju da poveća kapacitete podsticajnim tarifama za solarne fotonaponske sisteme, zahtevajući obustavu odluke dok ovo pitanje ne reši sud.

Regulatorna kancelarija za energiju odlučila se 27. novembra ove godine za novu šemu podsticajnih tarifa, a kako smatra LVV, ovo garantuje nekim unapred definisanim proizvođačima obnovljivih izvora energije da kupuju energiju po cenama znatno iznad tržišne vrednosti.

„27. novembra 2019. godine, na Dan žalosti koji je bio na Kosovu zbog žrtava zemljotresa u regionu Drača, bord Regulatorne kancelarije za energiju, bez znanja, gotovo tajno je na dnevni red uvrstio i odlučio se za novi podsticajni tarifni sistem podrške, garantujući nekim unapred definisanim proizvođačima obnovljivih izvora energije, da kupuju energiju po cenama znatno iznad tržišne vrednosti. Ova odluka nema opravdanja. Doneo je istu odluku 2016. godine po još višoj ceni nego sada, 136,4 evra po MVh plaćeno je 10 godina i preko 50% njih finansijskoj grupi, Devoll. Ali to nije bilo dovoljno, oni su to ponovili tako što su povećali na 20 MV i uz dodavanje tarife od 85,5 evra po MVh tokom 12 godina, što je sada preko 60% iste finansijske grupacije. Ove šeme podsticajnih tarifa nameću tri obaveze državi i građanima, proizvedena električna energija mora biti kupljena 100% izvedene električne energije mora biti otkupljivano u narednih godina po ceni od 85,5 evra po MVh. Električna energija koju proizvodi KEK košta oko 28 evra po MVh, a prosečna cena energije na Kosovu je oko 36 evra po MVh, uključujući uvoz i sve obnovljive izvore energije. Naknadu koja proizilazi iz ovih shema podsticaja na kraju plaćaju preko računa za struju potrošači. Dakle, svi mi“, kaže se u odgovoru LVV.

Ta stranka je saopštila da „trenutno ne postoji zakon koji dozvoljava bilo kojoj instituciji da od računa građana prikuplja bilo koji drugi novac koji bi davao bilo kojoj privatnoj kompaniji, bilo da se radi o fotonaponskim, vetroelektranama ili mini-hidroelektranama“.

„Odluka koju je Regulatorna kancelarija za energiju donela 27. novembra o nametanju dodatnih tarifa nema zakonsku osnovu i predstavlja grubo kršenje važećih zakona, krši vladavinu zakona i opravdava danak koji su građani primorani da plaćaju oligarhijskim monopolistima“, navodi se u saopštenju Pokreta Samoopredeljenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.