Samoopredeljenje od koalicionih partnera zahteva da oni vode dijalog sa Srbijom

Pokret Samoopredeljenje insistira da u ime vladajuće koalicije DSK-AAK-NISMA, vodi dijalog sa Srbijom. 
 
Generalni sekretar Samoopredeljenja, Dardan Molićaj, kaže da je od pet zahteva ovog pokreta ostao samo još jedan zahtev – vođenje dijaloga sa Srbijom, za koji smatra da će koalicija LDK, AAK i NISMA prihvatiti. Molićaj smatra da nema razloga da koalicija ne prihvati i ovaj zahtev, s obzirom na to da je, kako je rekao, i sam kandidat za premijera, Ramuš Haradinaj, to predložio u prisustvu Ise Mustafe i Fatmira Ljimaja, prenosi RTK. 
 
"Ovo je prvi razlog zašto oni treba da prihvate čak i ovaj zahtev. Drugi razlog je to da pitanje međudržavnih odnosa Kosova i Srbije i odnosa sa susednim zemljama najbolje poznaje Samoopredeljenje. Konstantnost u temeljnosti i pravednosti koju je Samoopredeljenje pokazalo u proteklih devet godina je garancija da će Samoopredeljene da dovede do promene pristupa (prema dijalogu sa Srbijom)," izjavio je Molićaj za radio "Kosovo".
 
Molićaj je još jednom podcrtao da će predlog Samoopredeljenja biti prihvaćen, jer ne vidi ni jedan razlog da ne bude tako: "Mislim da je veoma moguće. Takođe, mislim da će upravo ovo pitanje biti odloženo dok Ustavni sud ne donese odluku, jer ne vidim nijedan razlog da se to ne prihvati", rekao je Molićaj.
 
Iako je Samoopredeljenje konstantno bilo protiv dijaloga sa Srbijom, Molićaj kaže da samo onda kada dijalog bude vođen od strane Samoopredeljenja, dijalog se može nazvati istinskim dijalogom. 
 
"Dijalog ima smisla jedino ako ga Samoopredeljenje vodi. Svi dijalozi su uslovi. Do sada je Srbija postavlja uslove. Mi treba da postavljamo uslove za Kosovo," rekao je Molićaj. 
 
On je još jednom podsetio da je opozicioni blok do sada prihvatio zahteve Samoopredeljenja, kao što su ocena načina na koji je vođen dijalog sa Srbijom, ali i rezultata, zahtev da se sporazumi pošalju na ocenu Venecijskoj komisiji, ali i zahtev da se započne dijalog sa kosovskim Srbima.
 
Pored zahteva Samoopredeljenja da dobije vodeću ulogu u dijalogu sa Srbijom, danas je kosovska štampa pisala i o pitanju formata po kojem je do sada vođen dijalog Beograda i Prištine. 
 
Format po kome se do sada vodio dijalog Beograda i Prištine prevaziđen je i biće kontraproduktivan ako bude nastavljen u daljem procesu normalizacije odnosa dve strane, potrebno je tražiti novi model pregovora ako obe strane žele uspešan nastavak pregovora, piše kosovski list "Koha ditore".
 
Kosovski analitičari navode da mnogo tačaka iz Briselskog sporazuma nije sprovedeno, posebno tačke koje se su ključne za Sever Kosova, a koje se tiču gašenja tzv. paralelnih srpskih institucija i formiranja Osnovnog suda na Severu Kosova.
 
Analitičar, Fisnik Korenica, trdi da odgovornost za ovakvo stanje po pitanju Briselskog sporazuma snosi i vlada Hašima Tačija, koja i dalje pokazuje spremnost da nastavi komunikaciju sa Srbijom, uprkos tome što se Beograd ne pridržava osnovnih načela Briselskog sporazuma.
 
Sa druge strane, opozicione albanske partije u kosovskom parlamentu biće prinuđene da sarađuju sa Demokratskom partijom Kosova, Hašima Tačija, ukoliko ne žele da Beograd, preko Srpske liste, vrši odlučujući uticaj na rad kosovskog parlamenta, piše "Kosova sot". 
 
"Ne želeći da sarađuju sa DPK-om, kao pobedničkom partijom, koalicija DSK-AAK-NISMA ne doživljava kao problem zavisnost Kosova od broja (glasova) srpske manjine, koja na Kosovu ostvaruje službenu politiku Beograda," piše ovaj list, konstatujući da će ukoliko dođe do stvaranja ovako "krhkih" institucija, to predstavljati "političko samoubistvo zbog uskih inata".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.