Aleksandar Spirić: Trenutno obustavljena gradnja stanova u Brđanima i Suvom Dolu zbog složene situacije

Radovi na izgradnji 36 stanova u Brđanima i Suvom Dolu trenutno su obustavljeni, rekao je predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, u današnjem intervjuu za lokalni radio "Kontakt Plus".

Izgradnja stanova koji su bili namenjeni mladim bračnim parovima u Kosovskoj Mitrovici, trenutno su obustavljeni zbog složene situacije u Kosovskoj Mitrovici, koja je nastala, kako zbog pritisaka predstavnika Prištine, tako i zbog kosovske vlade koja još uvek nije formirana, rekao je Spirić u ovom intervjuu. 

"Malo je došlo do zastoja. Ali ono što pre svega želim da istaknem je da je situacija u Kosovskoj Mitrovici složena, ali ipak mirna i bez incidenata prethodnih dana, a verujem da će tako biti i u narednom periodu. Do složene situacija došlo zbog raznih pritisaka koji svakodnevno dolaze od strane predstavnika Prištine i zbog vakuuma koji je nastao, jer Vlada u Prištini još nije formirana, što se reflektuje da situacija u Kosovskoj Mitrovici bude napeta i krhka. U svakom slučaju pokušavamo i nastojimo da situacija ostane mirna i bez incidenata," izjavio je Spirić.

Do obustave radova je došlo i zbog, kako je Spirić rekao, "inicijative iz Prištine" da se to dogodi, a za šta on smatra da je to zapravo pokušaj Prištine da izvrši pritisak na srpsku zajednicu.

"Kao što već znate, počelo se sa gradnjom 36 stanova u naseljima Brđani i Suvi Do, ali je došlo do obustave radova zbog inicijative iz Prištine da se upravo tako nešto dogodi. Na taj način su pokušali još jednom da izvrše pritisak na srpsku zajednicu i onemoguće da se radovi privedu kraju. Trenutno je izgradnja obustvaljena, sada je sve stvar dogovora da se na jedan pravičan način dogovorimo. I očekujemo da će to biti što pre, s obzirom na to da građevinska sezona već polako prolazi i neophodno je što pre sesti za sto i naći rešenje – kako nastaviti i dovršiti radove na jednoj stambenoj jedinici u Suvom Dolu i dve u naselju Brđani, kako bi te zgrade dobile namenu," objasnio je Spirić.

Predsednik privremenog organa se osvrnuo i na reakciju Albanaca koji se protive izgradnji stambenih jedinica u Brđanima. On smatra da su pritisci Albanaca neosnovani, dok je pitanje obustave izgradnje stanova okarakterisao kao političko pitanje, dodajući da je insistiranje Prištine na građevinskim dozvolama iznuđen potez, jer je zemljište na kojem se grade stanovi opštinsko.

"U ovoj situaciji mislim da su ti pritisci neosnovani, ovo je više politička stvar, insistiranje Prištine na građevinskim dozvolama, imajući u vidu da je vlasnik zemljišta na kojem se grade stambene jedinice opština i da posedujemo svu neophodnu građevinsku dokumentaciju, to je iznuđen potez. Iako Kosovska Mitrovica ima nadležnosti da izda dozvolu, to je onemogućeno i sada se insistira da to uradi kosovski ministar nadležan za prostorno planiranje," rekao je Spirić.


Početkom juna predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, položio je kamen temeljac za izgradnju dve zgrade u naselju Brđani, kada je i obećao javnosti da će Kosovska Mitrovica postati veliko gradilište.

"U planu je izgradnja i dečijeg igrališta, kao i odeljenja predškolske ustanove, čime će biti stvorene bolje životne prilike i pozitivniji ambijent u naselju Brđani," rekao je tada Spirić. On je takođe tada najavio da se završetak radova očekuje za 150 dana, da su izvođači radova sa prostora Kosova i Metohije, te da će izgradnja zgrada koštati blizu 30 miliona dinara, i da radove finansira privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Međutim, ubrzo nakon polaganja kamena temeljca, kosovski ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, Dardan Gaši pozvao je Sever, kako su javili kosovski mediji – da zaustavi građevinske radove u naselju Brđani, te da očekuje da će Sever "preduzeti mere za zaustavljanje radova u ovom naselju." U slučaju da do toga ne dođe, rekao je tada Gaši, on je doneo odluku kojom se, kako je rekao, "obezbeđuje primena zakona u tom delu zemlje." Gaši je istom prilikom tada "apelovao i na stanovnike Severne Mitrovice da ostanu mirni i ne ometaju rad inspektora i organa reda tokom izvršenja ove odluke," ne navevši detalje o roku vlastima Severne Mitrovice, kao i to šta bi ta najavljena akcija podrazumevala. A istoga dana kada je je Gaši pozvao Sever da zaustavi građevinske radove, nešto ranije je održan "hitan sastanak" nesrpskih odbornika SO Severna Mitrovica, sa kojeg je upućen "javni zahtev o hitnoj obustavi provokacija koje imaju za cilj da promene demografsku strukturu na uštrb ne-srpskih zajednica."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.