Janjić: Dijalog je nepovratan, ali je u rizičnoj fazi

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine je nepovratan, ali se nalazi u rizičnoj fazi, ocenjuje analitičar Dušan Janjić u izjavi za RTK2. Zbog toga je neophodna aktivnija uloga Evropske unije u briselskim pregovorima, kao i uključivanje međunarodne zajednice u proces formiranja kosovkske Vlade, dodaje Janjić.
 
Bez obzira na nepovoljne političke okolnosti, prepreke u pregovorima Beograda i Prištine i primeni dogovorenog, nalaze se i u samom Briselskom sporazumu, smatra Dušan Janjić.
 
„Najpre treba konstatovati da su odredbe Briselskog sporazuma i rokovi za implementaciju bili izuzetno nerealni i kratki. Podsetiću samo, da je do jula prošle godine trebalo uspostaviti Zajednicu srpskih opština, a mi znamo da su se izbori završili u oktobru. Dakle, to su potpuno nerealno postavljeni ciljevi. Ako govorimo o samom sadržaju Briselskog sporazuma, tamo u suštini nije jasno ko pravi statut Zajednice srpskih opština,“ kaže Janjić.
 
Priština od samog početka insistira na istovremenoj primeni i dogovaranju, što nije uvek moguće, dok je Beograd uvek imao izgovor da Priština koči, kaže Janjić, i dodaje da je istina verovatno na pola puta. 
 
„Očigledno je počela jedna nova priprema za podelu na reci Ibar. Mislim da je tu glavna tačka koja opterećuje sve igrače. U toj tački proces se vratio unazad i nalazi se u vrlo rizičnoj fazi. Ukoliko se pod hitno u formiranje Vlade Kosova ne uljuči međunarodna zajednica, i to ne bilo kakve vlade, već sa kvaifikovanom većinom, i ukoliko se Evropska komisija ne vrati u pregovarački proces, moglo bi da dođe do ozbiljnih narušavanja Briselskog sporazuma, a moguće i iskakanja iz tog procesa.“
 
Proces je ipak nepovratan, jer je sporazum potpisan i ratifikovan u vladi i skupštini, čime je postao međunarodna obaveza od koje EU neće odustati, kaže Janjić. 
 
Nastavak pregovora na političkom nivou očekuje se po formiranju Vlade Kosova.
 
„Očigledno da ova najnovija nervoza koja nastaje između političkih aktera i ove učestale izjave ustvari predsetavljaju izraz saznaja, ili svesti da će se u Prištini ipak formirati vlada, što Beograd nije očekivao, da neće biti vanrednih izbora i da će se vrlo brzo nastaviti pregovori.“
 
Kada je u pitanju nastavak pregovora, Janjić smatra da EU ima duple standarde.
 
„Dok je vlada Dačića bila u tehničkom sastavu, nastavljali su se razgovori. Od kada je Tačijeva vlada u tehničkom sastavu, nema razgovora, osim onih interventnih susreta Edite Tahiri i Marka Đurića oko takozvanog“ Parka mira“. Dakle, očigledno je da se i Brisel povukao, da li zbunjen zbog lošeg i niskog stepena implementacije, da li preokupiran time ko će biti novi šef umesto Ketrin Ešton, očigledno je da on nema više aktivnu ulogu.“ 
 
Janjić dodaje da se iz Brisela mogu čuti poruke da Priština, ukoliko želi viznu liberalizaciju i napredak u evropskim procesima, ili ako Srbija želi pregovore sa EU, moraju sami to da reše. 
 
„Mislim da je to nemoguće i da će Brisel morati da se vrati u proces,“ zaključuje Janjić.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.