Samo sudska zabrana može da utiče na kandidature, CIK mora da potvrdi kandidaturu

Nenad Radosavljević, Ramuš Tahiri
Foto: Radio KiM

„Srpska lista je politička partija, ona je registrovana i ako ne postoji neka sudska zabrana za pojedine članove, onda CIK ne može da ne potvrdi njihovu kandidaturu“, kaže za RTV Kim politikolog Ramuš Tahiri.

Tahiri kaže da ne očekuje da će u opštinama na severu pobedu odneti neko od albanskih kandidata, bez obzira na to koliko glasova dobio.

„Tamo će biti Srbin, bez obzira iz koje je političke partije. Najbolje je da bude demokratski orijentisan i da bude izabran iz naroda. Međutim, situacija je takva kakva je. Mi tamo imamo Srpsku listu i njeni kandidati sad pobeđuju, bez obzira koliko glasova dobili“, kazao je Tahiri u emisiji Dogovor.

Ukoliko dođe do toga da se zbog problema koji su nastali u CIK-u ne održe izbori, onda je to dokaz o umešanosti politike, kaže on.

Sa druge strane, kaže i da se nadao da će se osim Srpske liste, prijaviti i kandidati drugih srpskih političkih partija, ali da se to nije desilo.

„Tamo nema uslova da se kandiduju neke druge partije Srba, a naročito posle ubistva Olivera Ivanovića, da idu u javnost, a da se ne tretiraju kao sluge Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja ili albanskih vlasti“.

Nenad Radosavljević iz Građanske inicijative Narodna pravda: Srbe na Severu ne zanimaju najavljeni lokalni izbori

„To se jedino provlači kroz medije jer je medijima dovoljno da nešto o tome imaju, da bi napunili svoje rubrike ili da bi zadovoljili minutažu u nekakvoj emisiji“.

Govoreći o ponovnim kandidaturama Gorana Rakića, Vučine Jankovića, Srđana Vulovića i Zorana Todića, Radosavljević ističe da nema nikakvih promena u odnosu na stanje kada su oni odlazili sa funkcija gradonačelnika i da za te njihove postupke uopšte ne postoji racionalno objašnjenje.

„Ta Srpska lista funkcioniše po principu nekakve sekte i to su ljudi koji su potpuno zatvoreni, izolovani od naroda. Oni među sobom dele nekakve tendere, uživaju neke blagodeti i privilegije koje su im pale po osnovu vlasti i oni, u stvari, suštinski nemajući nikakvu kvalifikaciju, osim toga da su pripadnici te stranke, oni nemaju nikakav, ni intelektualni ni politički kapacitet da na bilo koji način to rade.“

Osnovna kvalifikacija za njih je, kako kaže, „član SNS i to je sve“.

Radio KIM

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.