Insajderi: Kosovski džihadista – napašćemo Pariz, London i Vašington

Fitim Lidrovci
FOTO: Insajderi

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Kosovski džihadista Fitim Ladrovci, za tri i po godine koje je proveo u zatvoru, nije pokazao kajanje za organizovanje i učešće u terorističkim grupama ISIS-a i Al-Nusra.

Naprotiv, nakon što je izdržao kaznu, i od kako se nalazi na slobodi, pokazao je da nije promenio svoja uverenja o ratu u Siriji, piše Insajderi.

Fitim Ladrovci obradovao se nedavnim terorističkim napadima u crkvama u Šri Lanki u kojima je poginulo najmanje 359 ljudi, uključujući 45 dece.

Kosovski džihadista je upozorio na druge terorističke napade u Parizu, Londonu, Vašingtonu i Njujorku.

„Uz pomoć Alaha, sinovi Ummeta napali su tamo gde najviše boli, u crkvama i hotelima u Šri Lanki, a sutra će opet napasti, ali ovaj put u Parizu, Londonu, Vašingtonu, Njujorku. Stoga čekajte, jer i mi čekamo vas“, rekao je.

Fitim Ladrovci je takođe rekao da ISIS neće biti eliminisan.

„Kada Alahovi neprijatelji čine tragične masakre u Mosulu, Raku, Sirtu, Maraviju, Baguzu i drugim muslimanskim gradovima, oni misle da mudžahedini ne mogu da opstanu dugo i preuzimanjem kampova i gradova misle da su pobednici u ratu između dobrog i lošeg. Mislili su da će ugasiti džihad, mislili su da će se ubijanjem muškaraca, dece i žena, skinuti sa vrata Akide Al Welas i Beraas. Malo oni znaju!!!“, rekao je on.

Ladrovci je rekao da je svaki musliman projekat za džihad u budućnosti.

„Akida kalifat je u našim srcima i umovima, u stvarnosti smo svuda, svaki musliman je projekat za džihad u budućnosti. Alah je obećao da će džihad opstati do posljednjeg sata, a mi verujemo u Alaha“, rekao je Fitim Ladrovci.

Osnovni sud u Prištini 23. januara 2015. godine osudio je Fitima Ladrovcija na pet godina zatvora zbog učešća u terorističkim grupama i za još dva dela nezakonitog posedovanja oružja.

Nakon šest meseci, 3. jula te godine, Apelacioni sud je smanjio kaznu zatvora sa pet na tri  i po godine.

Specijalno tužilaštvo Kosova optužilo je Fitima Ladrovcija da je nekoliko puta putovao u Siriju tokom 2013. i 2014. godine kako bi se pridružio terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra.

„Optuženi Fitim Ladrovci pod pseudonimom „Fita “ 8. decembra 2013. otputovao je u Istanbul sa aerodroma „Adem Jašari“ u Prištini, odakle je otišao u grad, u blizini Alepa u Siriji, gde se pridružio terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra“, navodi se u optužnici.

Prvi put je Ladrovci otišao u Siriju u kojoj je učestvovao u građanskom ratu, gde je ostao do 28. decembra 2013. godine, da bi se ponovo avionom vratio na Slatinu.

Tužilaštvo je takođe opisalo kako je Ladrovci putovao u Siriju.

„Petnaestog (15.) maja 2014. godine, avionom preko Podgorice putovao je u Istanbul, gde je nakon tri dana stigao u sirijski grad Sterešin (Stereshin), i tamo je s namerom pristupio terorističkoj organizaciji ISIS, gde je ostao do 9. oktobra 2014″, stoji u optužnici.

U optužnici je navedeno i da se Ladrovci 15. oktobra 2014. godine ponovo vratio na Kosovo avionom koji je sleteo na aerodrom „Adem Jašari“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.