Šalja potvrdio sastanak Kvinte u Vašingtonu: O završnoj fazi dijaloga i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Politički savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija, Bljerim Šalja, potvrdio je da je održan sastanak predstavnika Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije) prošle nedelje u Vašingtonu kako bi razgovarali o završnoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije i o koordinaciji u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Koliko mi znamo, predstavnici Kvinte održali su dva sastanka [u Vašingtonu] za dva specifična pitanja. Prva tema bila je koordinacija članova Kvinte kada je reč o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i INTERPOL – nadam se ove godine – i potencijalno članstvo u UNESCO-u – sledeće godine. Uglavnom, sastanak je bio o međunarodnoj zastupljenosti Kosova,“ rekao je Šalja tokom intervjua u političkoj emisiji „Presing“ televizije T7, koju vodi Leonard Kerćuki.

„Drugi sastanak posvećen je isključivo dijalogu Kosova i Srbije, odnosno završnoj fazi dijaloga,“ rekao je Šalja.

Gazeta Express je prošle nedelje objavila da su se zapadne sile, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Nemačku, sastale u Vašingtonu kako bi razgovarale o modalitetima završne faze kosovsko-srpskog dijaloga.

Gazeta Express je saznala da su evropske zemlje na ovom sastanku predstavljali politički direktori za Balkan, dok je SAD predstavljao zvanični službenik Stejt departmenta koji se bavi Balkanom.

Šalja je, govoreći o kosovsko-srpskom dijalogu, rekao da je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, već uveren da članovi Kvinte neće promeniti svoj stav prema Kosovu i da priprema javno mnjenje u Srbiji da on ne može ništa da uradi da promeni realnost.

Po rečima Šalje, Vučić pokušava da objasni srpskom narodu da ne može da promeni stav zapadnih zemalja koje priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju.


Pročitajte još: 

Vučić o sastanku Kvinte u Vašingtonu: Nešto se zbivalo 

Zapadne zemlje se složile o ključnim principima dijaloga između Kosova i Srbije

Express: Zapadne sile u Vašingtonu o dijalogu BG-PR

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.