Opsednut Kosovom: Prva kriza će nas ubiti ako ne rešimo Kosovo

„Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za „Financial Times“. Poručio je i da Srbija ostaje na evropskom putu, te da neće biti “Putinova” peta kolona u Evropi”.

U tekstu “FT” konstatuje se da je najvažniji test za srpsku vlast Kosovo i da će na putu ka učlanjenju u Evropsku uniju, srpski predsednik morati prvo taj problem da reši.

Kako se navodi, zvaničnici EU žele da Vučić skicira svoje predloge u narednim mesecima, kao i da započne razgovore sa kosovskim liderima.

“Blok od 28 članova ne nameće svoje rešenje, jer Španija i još četiri članice odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova, uglavnom zbog straha od postavljanja secesionističkih presedana za svoje zemlje,” ističe se u tekstu.

Takođe, list dodaje da iako su Vučić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić za podelu Kosova, da takvo rešenje nije prihvatljivo zapadnim silama, kao ni mnogima u Srbiji, pa ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“FT” podseća i da ne samo da je ministar spoljnih poslova, već i odbrane otvoreno podržao ideju o podeli, uzimajući u obzir severni deo Kosova gde živi većina, ali ne i svo srpsko stanovništvo u regionu. Ipak, prema navodima “FT”, zapadne sile se plaše da će se time “otvoriti Pandorina kutija graničnih sporova u regionu”.

“Zapadne sile neće ponovo razmatrati nezavisnost Kosova, kao što se neki Srbi nadaju,” poručuje se.

Najverovatnije rešenje bi, objašnjava se dalje u tekstu, uključivalo autonomiju i aranžmane za podelu vlasti slične Severnoj Irskoj za područja u kojima dominiraju Srbi, u zamenu za priznavanje državnosti Kosova.

“Ali i to bi bio korak prevelik za mnoge Srbe i podrazumevalo bi prepreku u vidu referenduma, u kojem bi Vučić mogao da očekuje žestok otpor, naročito od Srpske pravoslavne crkve,” ukazuje se dalje.

“Zdravo. Da li ste Britanci ili Amerikanci? Da li ćete nam uzeti Kosovo? Nećemo dati Kosovo ni po kojoj ceni. Mi smo Evropljani. Mi smo za ulazak u EU, ali ne ako je cena Kosovo,” ovim rečima patrijarh Irinej (87) pozdravio je novinara “FT“, prilikom susreta u Beogradu.

Poruka Crkvi da se ne zamera

Navodi se u tekstu i izjava neimenovanog stručnjaka za pitanje Kosova, koji je rekao da Vučić i dalje može da nadjača referendum, s obzirom na političku dominaciju i dominaciju nad medijima.

Isti izvor ispričao je da su prošlog marta uhapšeni sveštenik i jedan veroučitelj koji je bio obučen kao žena. U njihovim kolima, policija je pronašla 27 kilograma marihuane.

„Bilo je toliko dobro da bi bilo istinito. I takođe, poslužilo je kao poruka Crkvi: ako nam se protivite, mi ćemo da vas diskreditujemo,“ ispričao je ovaj izvor.

EU samo „šargarepa“, kažu kritičari

Vučić se zalaže za članstvo u EU, objašnjava se dalje i dodaje se da se, po svemu sudeći Srbija odmakla od „noćne more godina pod Miloševićevim režimom, obeleženih fanatičnim nacionalizmom, NATO bombardovanjem Jugoslavije, hiperinflacijom i gospodarima rata“.

„Još jedan rat bi zemlju upropastio i zauvek uništio budućnost srpskog naroda,“ rekao je predsednik Srbije.

Međutim, njegovi kritičari navode da je članstvo u EU samo „šargarepa“ koja treba da indukuje reforme u zemlji koja se nada da će ući u EU do 2025. godine, prenosi „FT“ i dodaje:

„Ova godina bi mogla da bude odlučujući test, počevši od Samita EU i lidera Zapadnog Balkana u Sofiji u četvrtak, koji treba da doda svež podsticaj širenju bloka“.

Ipak, srpski predsednik poručuje i da ne učestvuje na takmičenju popularnosti, te da nema želju da bude dopadljiv ili voljen. Sebe predstavlja, opisuje „FT“, kao najbolju nadu za državu.

„Srbija je proizvela više istorije nego što bi je mogla konzumirati,“ citirao je Vučić Vinstona Čerčila.

Poruka s balkona Starog dvora

Inače, Vučić je intervju za „FT“ dao s balkona s kojeg su, kako im je ispričao, nakon vojnog puča, 1903. godine, ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga.

“Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove supruge je osakaćeno,” rekao je Vučić na početku razgovora za “FT”.

“Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti,” rekao je Vučić, melodramatičnim glasom, navodi novinar u tekstu.

Njegove reči, istakao je dalje u tekstu, su ne tako suptilan podsetnik na ograničenja sa kojima se predsednik Srbije susreće sa samim sobom, dok se bori sa ekonomskim reformama, političkom stabilizacijom zemlje i potencijalnog učlanjenja u Evropsku uniju jednog dana.

U članku se podseća da je nekadašnji prozapadni premijer Zoran Đinđić, ubijen 2003. godine, i to, kako navode, sumnja se da je bio žrtva organizovanog kriminala.

Od ultranacionaliste do proevropskog političara

Obrađena je i politička prošlost predsednika Srbije za kojeg se navodi da je u politiku ušao kao ultranacionalista koji se ubrzo nakon masakra u Srebrenici zakleo da će „za svakog ubijenog Srbina, ubiti 100 muslimana“, i dodaje da je čak bio ministar informisanja u vreme Slobodana Miloševića. Konstatuje se i da je promenio političku orjentaciju, te podseća i da je 2008. godine istupio iz Srpske radikalne stranke i sa još nekoliko kolega osnovao proevropsku Srpsku naprednu stranku.

„Počnete da se pitate da li su te (radikalne) stvari važne da se samo za njih borite,“ odgovorio je Vučić ovako na pitanje o njegovoj radikalskoj prošlosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.