Šalja: Članstvo Kosova u UN zavisi od Rusije, ali ako se BG i PR slože to neće biti problem

Zajednica srpskih opština će se formirati. Kosovski političari imaju međunarodnu obavezu da to učine, a dve strane su se složile da kosovski ustavni sud da poslednju reč da li je nacrt statuta po ustavu i zakonima Kosova. Učlanjenje Kosova u UN zavisi od Rusije, ali ako se potpiše pravno obavezujući sporazum, mi se nadamo da će ga i Rusija podržati i da, kada dođe vreme da se glasa za učlanjenje u UN – Rusija neće praviti probleme – kaže savetnik kosovskog predsednika, Bljerim Šalja. 

Zadnja reč u Briselu 

Šalja je, učestvujući na debati u organizaciji Foruma za etničke odnose u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo "Diplomatski dijalog – Stanje i perspektive Briselskog dijaloga" u Beogradu, najavio i formiranje radne grupe koja će početi da radi na Statutu, kako naziva ZSO – Asocijacije.

O čemu će razgovarati Vučić i Tači? 

Dvojica predsednika razgovaraće u Briselu o primeni postignutih sporazuma koji do sada nisu sprovedeni, kao što su Zajednica opština sa srpskom većinom i onaj iz oblasti energetike, kazao je Šalja.

On je agenciji Beta rekao da je dobro što će se Vučić i Tači sastati i da očekuje da ti sastanci postanu redovni kako bi se dogovorili o daljim koracima, imajući u vidu strategiju EU o proširenju Unije na Zapadni Balkan.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština za dve godine moraju da postignu rešenje.

On je podsetio da je u toku tehnički dijalog Beograda i Prištine i da od dvojice predsednika očekuje rekapitulaciju svega do sada dogovorenog.

Kako je rekao, nada se da će uskoro ta radna grupa početi izradu statuta, "a zadnja reč će biti data u Briselu na najvišem nivou, jer je to političko pitanje".

"Asocijacija će se stvoriti – Ustavni sud je rekao kosovskim političarima da imaju međunarodnu obavezu da je formiraju," naveo je on. 

Beograd i Priština se složili da Ustavni sud Kosova da poslednju reč 

Prema njegovim rečima, u sporazumu iz 2015. godine stoji "Nacrt statuta", po kojem su se Beograd i Priština "složili da Ustavni sud Kosova da poslednju reč da li je to po ustavu i zakonima Kosova".

To je stav i Brisela i Berlina, a formiranje ZSO je obaveza Prištine, dodao je. 

O pravno obavezujućem sporazumu: Dokument koji će obavezati obe strane 

Odgovarajući na pitanja, Šalja je rekao da je još uvek rano da kaže šta se sve može naći u pravno obavezujućem sporazumu, ali je naveo da sama koncepcija "pravno obavezujući" govori o tome da će to biti pravni okvir o normalizaciji odnosa:

"Neće to biti samo neka politička deklaracija, već dokument koji će obavezati i Srbiju i Kosovo."

Učlanjenje Kosova u UN zavisi od Rusije, ali ako se BG i PR slože, to je za njih u redu

Neprihvatljivo mesto posmatrača u UN

Na pitanje da li bi Priština pristala da u UN ima mesto posmatrača, Šalja je rekao da je to neprihvatljivo.

"Naša odluka je da postanemo stalna članica UN, da budemo punopravni član. To da postanemo posmatrači bi značilo novi period tranzicije što ne prihvatamo," rekao je Šalja.

Šalja se složio sa tim da "učlanjenje Kosova u UN zavisi od Rusije", ali je napomenuo i da se od zvaničnika te zemlje moglo čuti da će, ukoliko se Beograd i Priština dogovore i postignu sporazum – to za njih biti u redu.

"U tom smislu, ako se Srbija i Kosovo stvarno slažu da potpišu pravno obavezujući sporazum, mi se nadamo da će i Rusija taj sporazum podržati i da, kada dođe vreme da se glasa za naše učlanjenje u UN, Rusija neće praviti probleme," ocenio je.

O statusu kvo: Pitajte Srbe južno od Ibra šta misle 

Kada je u pitanju dijalog, ukazao je da bi trebalo da postoje tri jaka elementa – vremenski okvir, pravno obavezujući sporazum i implementacija sporazuma, odbacivši mogućnost da situacija ostane na nivou zamrznutog konflikta, jer je zajednički zadatak obe strane normalizacija odnosa Srbije i Kosova, Srba i kosovskih Albanaca.

"Ako neko misli da je status kvo dobra varijanta za Srbiju i Srbe koji žive južno od Ibra, najbolje je da ih sami pitate i čujete šta misle," rekao je Šalja.

Velika šansa za normalizaciju odnosa 

Dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hrabro i iskreno pokrenuo dijalog u Srbiji, kao i da bi trebalo "iskoristiti ukupnu situaciju da se jednom za svagda normalizuju odnosi".

"Računamo da će normalizacija biti samo prva etapa koja se mora završiti pomirenjem naroda. Imamo veliku šansu za normalizaciju odnosa i za našu generaciju bi bila neoprostiva greška da se to ne reši," rekao je Šalja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.