„Šah“ u Elbasanu za Vučića i Zaeva, za „patriotu“ koji je pao sa bandere da skine srpsku zastavu, Rama: „Bože, sačuvaj Albaniju od budala“

FOTO: ABCnews

„Šahovska tabla ih deli na pola. Rama i Vučić sede jedan naspram drugog, a između njih je Zoran Zaev“, ovako je albanski ABC news opisao večerašnji susret u Elbasanu trojice lidera i pokrovitelja Otvorenog Balkana uoči sutrašnjeg potpisivanja 6 sporazuma. 

U tekstu „Šah u Elbasanu“, Albanci pišu da su trojica lidera večeras u ovom mestu nasmejana i podsećaju na Vučićevu prethodnu objavu na Instagramu iz istog mesta da je „Otvoreni Balkan“ izvanredna inicijativa, a da su trojica lidera večeras razgovarali o jačanju odnosa između zemalja.

„Otvoreni Balkan smatramo izuzetnom inicijativom, koja je napravljena zbog ljudi koji žive u svakom od naših gradova, u svakom od naših sela. Važni razgovori kako dalje da napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače sarađujemo“, poručio je Vučić.

Koha je javila u istoimenom tekstu da je Rama primio Vučića na večeru na istom mestu gde je poslužio Kurtija pre nekoliko nedelja, i da su se „čak i posle protesta, delegacijama na večeri pridružile brojne snage“.

Sastanak u Elbasanu upriličen je nakon današnjeg protesta protiv Otvorenog Balkana, koji je, prema izveštajima albanskih medija, organizovao nekadašnji premijer Albanije Salji Beriša sa svojim pristalicama.

Zapaljena je i srpska zastava, a u protestu su učestvovali i protivnici ove ideje sa Kosova.

Prethodno su u čast samita i gostiju iz Srbije i Severne Makedonije, na uličnoj rasveti postavljene zastave ove dve zemlje.

Međutim, i u Tirani je viđena slična slika kao prethodno u Beogradu, kada su pojedinci skidali albanske zastave za samit koje organizovan u novembru.

Na snimku koji je objavio Edi Rama, mladi demonstrant se penje na stub i odatle pada u pokušaju da skine zastavu Srbije, otcepivši jedan deo.

„Ja sam izdajnik, a ovaj patriota koji pada nije? Bože sačuvaj Albaniju od budala“, napisao je Rama na video snimku objavljenom na „Tik Toku“.

U odbranu ideji Otvorenog Balkana, stao je večeras i bivši ministar spoljnih poslova Kosova, a sada lider AKR, Bedžet Pacoli. On je za T7 kazao da paljenje srpske zastave, ne služi Albancima na čast, ali se pridružio i u podršci Otvorenom Balkanu.

Šta se danas događalo, i šta se sutra očekuje na samitu, čitajte u:

Pacoli: Spaljivanje srpske zastave ne ide nam na čast, ja podržavam Otvoreni Balkan

Protest u Tirani protiv Otvorenog Balkana: Soroš mafija, ruke dalje od Albanije

Otvoreni Balkan: Vučić, Rama i Zaev danas u Tirani; Albanska opozicija najavila proteste

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.