Predsednica EFJ pozvala predstavnike vlasti u Srbiji da poštuju novinare

Maja Saver
FOTO: N1

Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ), Maja Saver, pozvala je vlasti u Srbiji, povodom sve češćih napada na novinare, da poštuju ulogu i misiju koju novinari i mediji imaju u demokratskom društvu.

Kako je objavljeno na sajtu EFJ, sve je više incidenata nepoštovanja novinara u Srbiji, a predsednica te organizacije osudila je napade na novinare.

EFJ podseća da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila 27. jula program EU Digitalna Evropa u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, u prisustvu ministra informisanja Mihaila Jovanovića i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žofrea.

Novinari su, kako se dodaje, pozvani na događaj, ali su bili zaključani u prostoriji iz koje nisu mogli da postavljaju pitanja i iz koje su mogli da izađu tek nakon što su zvaničnici otišli.

„Ovaj incident se dogodio u pozadini sve češćih napada na novinare, posebno napada koji su došli od visokorangiranih političara: kampanje uvreda ili uznemiravanja na internetu, omalovažavajući komentari, proizvoljna ograničenja pristupa konferencijama za novinare, i slično“, navodi se u saopštenju.

EFJ podseća da je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Vladan Sekulić objavio 10. jula video na Instagramu na kome su novinari N1, Nova S i Nova, a tu „praksu uznemiravanja“ podržao je dan kasnije još jedan visoki visoki funkcioner SNS, Vladimir Đukanović.

Podseća se i da ekipi N1, 25. jula nije bilo dozvoljeno da prisustvuje konferenciji za novinare Vlade Srbije zbog nedostatka prostora, uprkos tome što je dan ranije dobila poziv.

Izostajale su i dozvole ekipama N1 za snimanja na javnim mestima kao što su aerodromi, pijace na otvorenom, bazeni i druge lokacije.

Predsednica EFJ, Maja Sever, je 31. jula, s obzirom na povećanje broja incidenata, pozvala premijerku Brnabić da preispita svoj odnos prema srpskim novinarima. Ona je govorila i o video snimcima postavljenim na društvenim mrežama na kojima su novinari Nove, N1 i Danas-a.

„Moram da priznam da sam bila šokirana kada sam videla te video snimke. Ne razumem kako neko može da uradi tako nešto. To što je to urađeno poluamaterski ne znači da te pretnje nisu opasne”, rekla je ona na TV Nova.

Maja Sever je takođe istakla ozbiljnu odgovornost političara i državnih službenika koji emituju ili prenose takve video snimke, pozivajući Vladu da javno osudi ove napade.

Od svog pokretanja 2015. godine, Platforma Saveta Evrope za zaštitu novinarstva zabeležila je 74 teška kršenja slobode štampe u Srbiji. Rešeno je jedva 9 slučajeva (12%), a na 31 upozorenje (42%) do danas ostaje neodgovoreno od strane srpskih vlasti.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.