Safe Journalists: Pozivamo nadležne institucije da u najkraćem roku sankcionišu one koji su pretili novinarima Radija Goraždevac

FOTO: Safe Journalists

Nakon što je 4. avgusta na sajtu Gorazdevac.com objavljen tekst o suspenziji D.B, komandira policijske podstanice u Goraždevcu zbog zloupotrebe službenog položaja tako što je sakupljao potpise za smenu kolege albanske nacionlanosti, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu M. B. došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne pretnje šefu deska ovog medija Miliću Petroviću. Pretnje su prijavljene policiji, a Odlukom javnog tužioca u Peći M. B. je određen pritvor od 48 sati, oglasila se danas i mreža novinara SafeJournalists navodeći da je svaki napad na novinare zapravo napad na javni interes.

Kako je navedeno na sajtu Radio Goraždevca, M. B. je novinaru Petroviću u verbalnoj pretnji rekao: „Skupljaćete zube ukoliko ne povučete sporan tekst“ i dao mu rok da to uradi. Potom je M. B. obavio nekoliko telefonskih poziva gde je govorio kako “imaju problem“.

Potom, dok je novinar Radio Goraždevca, Damjan Portić, čekao da da iskaz policiji u svojstvu svedoka, majka M. B., koja je civilni službenik Policijske stanice u Goraždevcu nastavila je verbalno da ga vređa, navodi Safe Journalists u svojoj reakciji.

Ova mreža je podsetila da je Udruženje novinara Kosova osudilo pretnje koje direktno utiču na bezbednost novinara i pozvalo je organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritetan.

„Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu pridružuje se u osudama svom partneru Udruženju novinara Kosova i poziva nadležne institucije da u najkraćem roku sankcionišu one koji su pretili novinarima Radija Goraždevac i na tom primeru pokažu da su spremni da zaštite novinare i omoguće im bezbedan rad bez pritiska i ucena“, navodi se u saopštenju.

Naznačili su i da će da obaveste relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, precizirali su.

Na jučerašnje pretnje novinarima ovog radija reagovala su i novinarska udruženja UNS i NUNS, a Radio Goraždevac je naveo da je o istim obavestio OEBS, Kancelariju EU i međunarodne ambasade u Prištini.

Pročitajte još:

Radio Goraždevac: „Neko iz policije štiti osobu koja je pretila našim novinarima“

Pretnje novinarima Radio Goraždevca: Skupljaćete zube ukoliko ne povučete vest!; UNS i ANK reagovaliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.