Sadržaj poglavlja 35 dobro poznat

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han, izjavio je da je kvalitet pregovora o članstvu u EU važniji od njihove brzine, istakavši da je dobro da pregovori počnu izazovnim temama među kojima je i Kosovo.

"Uhvatiti se u koštac sa izazovima ranije, umesto kasnije i ne bojati se ovih izazova i nije tako loša ideja kako u svakodnevnom životu, tako i u pregovorima o pristupanju," rekao je Han u intervjuu magazinu CorD.

Han je rekao da će pitanja iz poglavlja 23 i 24 morati da se rešavaju u početku samog pregovaračkog procesa i izrazio nadu da će pregovori o tim poglavljima započeti do sredine 2015.

Prema njegovim rečima sadržaj poglavlja 35, koje se odnosi na Kosovo i koje bi prvo trebalo da bude otvoreno "vrlo je jasno i dobro poznato srpskim vlastima".

"Poglavlje će pokriti normalizaciju odnosa sa Kosovom, kao i veliki broj sporednih pitanja, na primer – članstvo u Evropskom fondu za razvoj i Evropskoj investicionoj banci, privremeni aranžmani i slično. U tom smislu, poglavlje 35 će pratiti koliko Srbija ispunjava obaveze koje je preuzela na sebe u okviru dijaloga," dodao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.