SAD: Kosovo treba hitno da postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom

Kosovo treba hitno da postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, kao i da se sa ovim zajedničkim strateškim interesom usaglasi sa SAD, saopštili su danas iz američke ambasade u Prištini nakon četvorodnevne posete delegacije Saveta za nacionalnu bezbednost SAD prvo Beogradu, a potom i Prištini.

U saopštenju povodom posete glavnog direktora za evropske poslove u Savetu za nacionalnu sigurnost SAD, Džona Erata i direktora za Evropu u Savetu za nacionalnu sigurnost SAD, Breda Berklija, navodi se da je svrha posete bila da se „još jednom prenese poruka predsednika Trampa da je vreme da se iskoristi jedinstveni trenutak i da se treba uzdržati od akcija koje otežavaju postizanje sporazuma“.

I u Beogradu i u Prištini, naglašeno je da obe strane moraju da prestanu sa provokacijama i preduzmu konstruktivne korake ka povratku za pregovarački sto.

Ponovljeno je da su takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine prepreka progresu, ali i da podrivaju partnerstvo Kosova i SAD.

Predstavnici američke delegacije su i naglasili hitnost usklađivanja zajedničkog strateškog interesa SAD i Kosova, a to je – postizanje sporazuma sa Srbijom.

Pročitajte još:

Takse (ne)će biti suspendovane

Haradinaj nakon sastanka sa delegacijom SAD: Spremni smo na dogovor o priznanju u postojećim granicama Kosova

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.