SAD demantuju Srbiju: Nijedna država nije okrenula leđa Kosovu


Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Eliot Engel, član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma u SAD-u, rekao je da su „zavaravajuće“ tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne.

Engel je na Tviteru rekao i da bi srpska država trebalo da se odrekne ove politike, jer je nezavisnost Kosova nepovratna.

„Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni,“ naveo je Engel.

Pročitajte još:

Posle note o povlačenju priznanja: „Liberija ponovo potvrđuje bilateralne odnose sa Kosovom“

Dačić: Liberija povukla priznanje Kosova, naš doprinos dijalogu u Briselu. Priština: Lažna vest

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozdravio je podršku koju je ovaj odbor dao Kosovu.

„Pozdravljamo podršku Odbora i Stejt departmenta u naporima da se borimo protiv lažne propagande Srbije i njenih neuspelih napora da se blokira integracija u međunarodne komisije,“ napisao je Pacoli na Tviteru takođe.

Pozvao je Beograd da zaustavi „bezobzirno ponašanje“ i ostane posvećen dijalogu, a ne da ga „zloupotrebljava“.

Pre nekoliko dana, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavio je dokument u kojem se tvrdi da je liberijska država povukla priznanje nezavisnosti Republike Kosovo i objavio je to nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova zemlje, Gbezongar Milton Findley.

Međutim, istog dana, liberijska vlada je putem zvanične medijske izjave „odbacila izveštaje u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Republikom Kosovo“, navodi Koha.

„… Liberija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti i ostaje posvećena Zajedničkoj deklaraciji o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo,“ navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova izjavilo je da „ova izjava predstavlja ubedljiv dokaz za lažne vesti i ‘ljute’ srpske propagande protiv Kosova, što je dokazano sa državama Gvineja Bisao i Ganom i drugim zemljama“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.