Sabor SPC u Pećkoj Patrijaršiji: Mati Haritina od danas igumanija manastira

Vest je ažurirana u 15:40 

U Pećkoj Patrijaršiji održava se redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne Crkve.

Na početku molitvenog sabranja srpski patrijarh Irinej proizveo je namesnicu manastira mati Haritinu u igumaniju svete lavre Pećke Patrijaršije.

Srpski patrijarh i arhijereji stigli su u ovaj manastir u subotu, a radni deo zasedanja Sabora počeće sutra, posle svete arhijerejske liturgije i biće nastavljeno 1. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, dodaju iz SPC.

Mati HaritinaJedna od glavnih tema sabora trebalo bi da bude KiM, naveo je sam Patrijarh u januaru, a nakon što je Blic preneo da je navodno šest vladika SPC-a zatražilo vanredni Sabor, kako bi se SPC "odredila i zauzela jedinstven stav o rešenju" za Kosovo i Metohiju.

"Vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC neće biti, već će se najverovatnije čekati na redovno majsko zasedanje na kome će Kosovo i Metohija biti jedna od glavnih tema" – rekao je tada srpskih patrijarh Irinej za list Danas.

Mediji su potom izvestili i da SPC u maju priprema promene u vezi sa izborom Patrijarha, unutrašnje organizacije, ali i imena, odnosno dodavanje Pećke Patrijaršije u sadašnji naziv SPC.

Verski analitičari ocenili su da je ova izmena u nazivu težnja SPC-a da se vrati drevnoj vezi s KiM. 

To je samo pojašnjenje sa ciljem da se istakne na prvom mestu istorijsko utemeljenje Srpske pravoslavne crkve​ – naveo je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije. 

Patrijarh je, kako su preneli mediji, naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati, navevši istovremeno:

"Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo."

O Saboru SPC

Predsedničku dužnost u Saboru vrši Patrijarh, a čine ga svi eparhijski arhijereji, upravo pod predsedništvom Patrijarha. Sveti arhijerejski sabor je najviše jerarhijsko predstavništvo, crkvenozakonodavna vlast u poslovima vere, bogosluženja, crkvenog poretka (discipline) i unutrašnjeg uređenja Crkve, kao i vrhovna sudska vlast u krugu svoje nadležnosti. Detaljnije o Saboru pročitajte na Internet stranici SPC.

                                                                                                                                                                                Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.