Sa srpskim ličnim kartama PU za gradove na Kosovu može u Albaniju, ali ne i na Kosovo

Srpske lične karte koje izdaju isturene policijske uprave za gradove na Kosovu validan su dokument za Albaniju, te je sa njima moguće ući u ovu zemlju preko integrisanog prelaza Vrbnica-Morina. Međutim, sa istim ovim dokumentom nemoguće je vratiti se nazad, jer sa druge strane prelaza putnike legitimišu pripadnici Kosovske policije, za koje ove lične karte, kako nam je rečeno, nisu validne.

Nakon jučerašnje posete Jarinju kako bismo se uverili u to kako teče sprovođenje novog dogovora Beograda i Prištine o slobodi kretanja, ali i informacije koju je izneo aktivista Aleksandar Arsenijević, da je i dalje nemoguće ući u S.Makedoniju sa srpskim ličnim kartama koje se vode na gradove na Kosovu, ekipa KoSSeva danas se uputila ka Albaniji.

Nakon dogovora od 27. avgusta kojim je između Beograda i Prištine dogovoreno neizdavanje listića „ulaz-izlaz“ srpski zvaničnici su saopštili da su „uspeli da sačuvaju srpska lična dokumenta za Srbe na Kosovu“, te da će svaki građanin Srbije koji živi na KiM-u moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće ali i “putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“.

Cilj nam je bio da proverimo da li ćemo moći da uđemo u ovu zemlju i vratimo se na teritoriju Kosova samo sa srpskom kartom koju izdaju izmeštene policijske uprave za gradove na Kosovu i Metohiji.

Na integrisanom prelazu Vrbnica-Morina na kojem inače, retko kada ima gužvi, i gde veći broj automobila prolazi u realnom vremenu, putnike legitimiše samo jedna strana, u zavisnosti od toga u kom se pravcu krećete.

Ukoliko idete u Albaniju, proveru ličnih dokumenata vršiće albanski policijski službenici, a ako putujete ka Kosovu, proveru vrše pripadnici KP.

Po dolasku na ovaj prelaz, a pre nego što smo ušli u Albaniju, razgovarali smo sa službenicima i kosovske i albanske pogranične policije.

Oni su nas ljubazno primili i zatražili od nas da sačekamo kako bi proverili da li možemo ući u Albaniju i vratiti se nazad sa ovim dokumentima.

Potom nam je nezvanično rečeno, da Albanija „nema problem sa ovom ličnom kartom“, odnosno da sa njom možemo da uđemo u ovu zemlju.

Sa druge strane, Kosovo „ima problem“. Potvrđeno nam je da sa ovom istom ličnom kartom nećemo moći da se vratimo nazad na Kosovo, i da će nam ujedno biti uručen dokument u kojem se navodi da nam je ulazak zabranjen.

Da Albanija „nema problem“ sa srpskim ličnim kartama gradova na Kosovu uverili smo se i sami kada smo, posle razgovora sa službenicima, ušli u ovu zemlju.

Pri povratku smo poslušali njihove savete i pripadicima KP koji vrše proveru dokumenta kada se ulazi na teritoriju Kosova, pokazali smo kosovska dokumenta.

Nakon provere, dokumentacija nam je vraćena, te smo bez ikakvih problema ponovo ušli na teritoriju Kosova.

Za razliku od Vrbnice, ali i prelaza Đeneral Janković koji vodi ka Severnoj Makedoniji, građani koji poseduju srpske lične karte, a koje izdaju policijske uprave za gradove na Kosovu, iste nesmetano koriste kada ulaze na teritoriju Kosova preko prelaza Jarinje i Brnjak, ali kako nezvanično saznajemo, i preko Merdara.

Tokom dana nismo uspeli da dobijemo zvaničan odgovor niti iz MUP-a Kosova, niti od portparola kosovske vlade, na pitanje da li građani sa ovim ličnim kartama mogu da se nesmetano kreću južno od Ibra i da koriste i druge prelaze osim Jarinja i Brnjaka?

Portparol vlade, Perparim Krueziu nam je ranije danas odgovorio da će proveriti sa ministarstvom unutrašnjih poslova, a u večerašnjem odgovoru nam je naveo da još uvek čeka „konačno razjašnjenje“.

 

Šta smo juče zatekli na Jarinju podsetite se u: Ka centralnoj Srbiji sa kosovskom, a ka teritoriji Kosova sa srpskom ličnom kartom


Pročitajte još:

Lazarević: Kurti video porukama neće privoleti Srbe na preregistraciju, već odluke Beograda ako ih bude bilo

Kosovski MUP: U Prizrenu izvršena prva zamena srpskih tablica za RKS

Ka centralnoj Srbiji sa kosovskom, a ka teritoriji Kosova sa srpskom ličnom kartom

Arsenijević: Sa srpskom ličnom kartom gradova na Kosovu i dalje nemoguće preći preko Đeneral Jankovića

Petković: Kurti i dalje preti ukidanjem KM tablica; sačuvali smo lične karte, izborićemo se i za tablice

Kurti još jednom na srpskom: Pozvao građane da pređu na RKS, „skinite teret Miloševićevog režima“

Svećlja: Očekujemo početak primene sporazuma; Doći će trenutak kada će Radoičić biti uhapšen

Svećlja posetio Brnjak: Građani sa kosovskim ličnim kartama sada putuju slobodnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.