Sa molebana u Štrpcu: Naš narod sa obronaka Šare opstao u najtežim vremenima, čuvajmo obraz, nadu, bližnjeg, ne povređujmo drugoga

Vladika Teodosije u Štrocu
Vladika Teodosije u Štrpcu

Episkop Raško-prizrenski Teodosije služio je i četvrti po redu Moleban za Kosovo i Metohiju u Štrpcu. U punoj crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca, u Molebanu za mir i spasenje, pored sveštenstva prizrenskog arhijerejskog namesništva, sa monahinjama i monasima iz obližnjih manastira, došli su vernici iz Štrpca, Brezovice, Sirinićke župe i Prizrena.

Potvrđujući da se Srbi nalaze u teškom trenutku, vladika Teodosije je u besedi nakon molitve naglasio da je srpski narod sa obronaka Šare, na Brezovici, u Sirinićkoj i Sredačkoj župi, uspeo vekovima da se održi upravo u najtežim vremenima, pre svega verom.

„Poslednje veliko stradanje 1999. godine na nama je ostavilo teške rane kojih se svi s bolom sećamo, ali ipak jedan broj ljudi iz Prizrena i okoline nije otišao sa Kosova i Metohije, već je našao utočište na ovom mestu, da ostanu barem bliže svojim starim ognjištima. Sa tom verom i nadom i u ovo vreme treba da budemo čvrsti i solidarni, pomažući jedni drugima i trudeći se da ostanemo dostojni nasleđa naših svetih predaka,“ rekao je vladika.

„Oni koji umesto Boga i bližnjih više zavoleše dela tame, privremena blaga, moć i slavu, pomračili su um svoj i mrze svetlost, jer ta svetlost upravo pokazuje tamu u kojoj se oni nalaze. Takve ljude svetlost boli, takve boli istina i pravda i okružuju se sebi sličnim, koji govore laži i čine dela tame.“

„Privremene i lažne pobede onih koji misle da su nešto zadobili, tako što su drugoga povredili, nisu nikakve pobede, već iluzije pomračenog uma. Takvi nemaju mirne snove i mirnu savest i koliko god se trudili ili da utišaju glas savesti, toliko još više gube meru, pomračuju se i gube obraz Božiji, svaku radost i spokoj. Njihov gnev, mržnja i nepravedna dela samo su odraz unutrašnjeg nemira i straha,“ kazao je Teodosije, podsećajući na Jevanđeljska učenja.

„Zato, braćo i sestre, koristimo vreme koje imamo da se promenimo, pokajemo i vratimo Bogu. Oprostimo bližnjima, pomozimo onom koji je u nevolji, kako bi tiha i utešiteljna Božija blagodat prosvetlila naše duše i dala nam da još i ovde i sada osećamo radost onih koji su se udostojili utehe Hristove,“ kazao je.

Molebani su prethodno služeni u manastiru Draganac, Gračanici i Severnoj Mitrovici, a podstaknuti su najnovijim tenzijama, nakon što je Crkva javno upozorila na opasnost opstanka srpskog naroda i njegovog kulturno-istorijskog-duhovnog blaga, ukoliko se bude zastupao scenario podele, odnosno razgraničenja, odnosno razmene teritorija.

Ko izgubi obraz živi u stalnom nemiru i strahu

„Carstvo Nebesko će u svojoj punoći doći sa drugim Dolaskom Gospodnjim i blaženi su oni koji ga se udostoje. Ali Gospod nas uči da je Carstvo Njegovo i sada i ovde među nama, ukoliko živimo po volji Božijoj, ukoliko čuvamo obraz Božiji u nama i ne postanemo bez-obrazni. Čovek koji izgubi obraz Božiji samo je tužna obrazina, jer je slavu i čast ovoga sveta pretpostavio ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjem. Nažalost, takvi žive u stalnom nemiru i strahu jer ih izobličava njihova savest, izobličava ih svaka reč Božija koju osećaju da je upravo njima upućena na prekor.“

Pročitajte još:

Vladika Teodosije na molebanu u Gračanici: Što na uho šaptaste u odajama, propovedaće se na krovovima

Vladika Teodosije: Ne deli se jedno sveto Kosovo i Metohija. Srbin se meri hrabrošću i čojstvom

Moleban u Dragancu: Čuvajte Pomoravlje, opstalo je u najtežim vremenima


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.