Rusija još jednom poziva SAD: Prestanite sa naoružavanjem Kosova

Pozivamo Sjedinjene Američke Države da ne naoružavaju Kosovo i krše Rezoluciju 1244 – za manje od deset dana dve iste poruke stižu iz Rusije.

Devetog juna oglasila se ruska ambasada u SAD, pozivajući ovu zemlju da „prekine sa politikom napumpavanja Prištine vojnom opremom i naoružanjem“.

Kako su poručili iz ove ambasde „takvi koraci podrivaju napore usmerene ka postizanju kosovskog rešenja, uvećavaju međuetničke i međuverske tenzije“.

„Pozivamo Sjedinjene Ddržave da se strogo pridržavaju Rezolucije Saveta Bezbednosti UN 1244“, podcrtali su.

Međutim, juče je isti zahtev Sjedinjenim Američkim Državama uputilo i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Uznemireni smo izveštajima u vezi sa američkim isporukama vojne opreme na Kosovu“, oglasila se na Tviteru portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

I ona takođe tvrdi da je naoružavanje Kosova „flagrantno“ kršenje odredbi Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

„Sjedinjene Države time otvoreno podrivaju međunarodne napore ka uspostavljanju mira i stabilnosti na Balkanu“, kazala je.

O naoružavanju KBS-a od strane Amerike govorio je nedavno i ruski ambasador u Beogradu, Bocan Harčenko.

On je u emisiji Pravi ugao na RTV Vojvodina ocenio da je to što SAD naoružavaju KBS mimo rezolucije, a istovremeno se nude kao partner koji treba da pomogne dijalog Beograda i Prištine, „dvostruki aršini“

„Snabdevanje oružjem potkopava napore, i to nije prvi put. Podrške oružjem je bilo i ranije, i u toku sukoba, zna se puno o takvim stvarima. Naravno da ima tu primera dvostrukih standarda. Sa jedne strane je izjava o želji i doprinosu rešavanju kosovske krize, a sa druge strane snabdevanje oružjem na teritoriji koja je stvarno krizna teritorija“, naveo je Bocan-Harčenko.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.