Rumunija indicira priznavanje Kosova

Izvor: (tekst originalno preuzet na engleskom) UNMIK Media Monitoring
 
Rumunija će se uskoro pridružiti zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i podržaće Albaniju za status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji u junu. Rumunski premijer, Viktor Ponta, rekao je da se o ovom pitanju i dalje polemiše u njegovoj zemlji, ali on je takođe dao signale da će se ovaj proces uskoro zaključiti.
 
"Razgovarali smo o Kosovu takođe. Konačna pozicija Rumunije će biti rezultat saradnje između predsednika, Skupštine i Vlade. Ja mogu da govorim u ime Vlade; u svim slučajevima Rumunska vlada je podržala razvoj institucija na Kosovu. U Srbiji i na Kosovu, članice EU će pružiti svoju pomoć i to će biti najbolje rešenje. Ovo je budućnost celog regiona", rekao je Ponta.
 
Albanski premijer, Edi Rama, pozdravio je stav svog rumunskog kolege u vezi sa  Kosovom. "Stav premijera daje nam nadu da će se, u ne tako dalekoj budućnosti, Rumunija pridružiti zemljama koje su priznale Kosovo", rekao je Rama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.