Rudari Trepče stupili u štrajk

trepča rudari
FOTO: AFP

Izvor: RSE (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Rudari Metalurškog kombinata „Trepča“ na Kosovu započeli su štrajk u ponedeljak.

Ovo je za Radio slobodna Evropa potvrdio Gani Osmani iz Sindikata radnika ovog preduzeća. Prema njegovim rečima, štrajk je organizovan zbog neplaćanja oktobarskih plata i loših uslova za rad.

„Rudari su štrajkovali. Postoje tri glavne tačke ili zahteva rudara. Da se isplate plate, 11. je novembar i mi još nismo dobili plate, takođe, rudari nisu dobili jedan procenat plate i za prošle mecece, hrana je vrlo loša, sada već nekoliko meseci rudari nisu dobili rukavice, čizme za rad“, izjavio je Osmani.

Kaže da će se sa štrajkom nastaviti dok ne budu ispunjeni traženi uslovi.

Rudari u metalurškom kombinatu „Trepča“ kažu da je kompanija u teškoj finansijskoj situaciji zbog neadekvatnog upravljanja.

Trepča je akcionarsko društvo u kojem je 80 odsto akcija u vlasništvu Vlade Kosova, dok je 20 odsto u vlasništvu zaposlenih u preduzeću.

Trepča je bila jedna od najvećih kompanija u bivšoj Jugoslaviji. Ali od kraja rata suočila se sa toliko problema da nikada nije uspela da se oporavi.

KoSSev: Kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, čija je vlada predložila, a skupština kasnije usvojila Zakon o Trepči kojim je ovaj jugoslovenski gigant prešao u većinsko vlasništvo kosovske vlade, često ističe ovaj zakon kao jedan od najvećih uspeha svoje vlade. Kako on to vidi, takvom odlukom stvorene su šanse za velike investicije u Trepču. Srpske vlasti su se oštro protivile ovoj odluci, a rudnici Trepčinog kompleksa na Severu je ne sprovode.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.