RTV Puls o napadu i uništavanju imovine u Mitrovičkom dvoru: Podnosimo tužbu

Uređivački kolegijum Radio Televizije Puls osudio je brutalnu intervenciju policije u Kosovskoj Mitrovici, kada su, između ostalih, napadnute i kolege novinari na zadatku i oštećena imovina medijskih kuća koje su izveštavale sa događaja. Specijalne jedinice ROSU tokom intervencije grubo i neprimereno su postupile prema ekipi RTV Pulsa, uništivši i oštetivši opremu, potvrdila je u svojoj pisanoj izjavi ova televizija. Podsećaju da je scene nasilja i namernog uništavanja imovine ove televizije mogla da vidi i javnost.

RTV Puls će se, nakon utrvđivanja obima i visine štete, žaliti nadležnim institucijama i međunarodnim organizacijama zbog postupaka policije, a protiv odgovornih institucija i pojedinaca podneti tužbu za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete.

Kolegijum televizije podseća da ovo nije prvi put da je Kosovska policija napala ekipu RTV Puls na zadatku.

"Prilikom snimanja reportaže o protesnom skupu Srba u Berivojcu, opština Kamenica, lokalni policajac je nasrnuo na našeg snimatelja i potpuno uništio našu kameru. Iako je slučaj odmah bio prijavljen policiji, nadležni pravosudni organi ništa nisu uradili da bi procesuirali odgovorne," navodi RTV Puls.

Istovremeno se RTV Puls, takođe, solidariše sa Radio Televizijom Srbije u osudi napada na kolegu snimatelja RTS-a Vladimira Milića i zahtevu od nadležnih u Prištini da osude nasilje, upute izvinjenje napadnutom kolegi, nadoknade svu štetu, uključujući i onu nanetu opremi i sredstvima RTS-a.

"Iako uznemireni zbog brutalne akcije policije, svi radnici RTV Puls nastavljaju svoje radne aktivnosti, uvereni da je pravo na istinu neotuđivo ljudsko pravo za koje se valja boriti na profesionalan i objektivan način," zaključuje se.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.