10 srpskih opština u 3 zaključka: 3 nedelje roka za ZSO, smena ministra i direktora policije, MZ odgovorna za bezbednost Srba

14:19 – Zaključci sednice usvojeni jednoglasno

Posle pauze od oko pola sata, predsedavajući SO Severna Mitrovica Dejan Gurešić pročitao je zaključke, koji su jednoglasno usvojeni:

1. Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO-a, srpske opštine i institucije će same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija. Mi smo spremni da na stvaranju Statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđeno sporazumom. Početkom rada na stvaranju ZSO-a, u tom smislu smatramo isključivo jasnu i javno pokazanu spremnost da se na tome radi, ne deklarativno, ne uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje, i u tom slučaju bismo takođe započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom. 

2. Zahtevamo da se naredbodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija 26. marta ove godine u Severnoj Mitrovici, najhitnije procesuiriau i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije.

3. Pozivamo međunarodne predstavnike prisutne na ovim prostorima, pre svega KFOR i EULEX – da pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. Za svako remećenje mira i ugrožavanje života naših građana smatraćemo ih odgovornim. 

Zaključci su jednoglasno usvojeni.

13:35 Rakić traži da se aplauzom pozdrave "junaci" koje su prebijale "nindža kornjače", "Marko i u toj situaciji sačuvao mir"

Objašnjava da je Srpska lista ušla u kosovsku vladu da bi, kako tvrdi, najviše pomogla srpskom narodu. Kao odgovor dobili su "terorisanje golorukog naroda, prebijanje novinara, hapšenje i poniženje Marka Đurića".

"Ali je Marko i u toj situaciji sačuvao mir i nije dozvolio da iko strada," hvali Đurića šef Srpske liste.

Ponavlja da je raskinuta koalicija sa Ramušom Haradinajem i to da Srbi više neće da budu ikebane:

Koalicija više ne postoji. Srpska lista biće opozicija. Ako su neki mislili da Srbi treba da budu ikebane, grdno su se prevarili.

Ponovio je i poruke sa sastanka na Andrićevom vencu:

Ukoliko Priština ne krene u formiranje ZSO-a, formiraćemo ZSO. To nije jednostran potez, to je obaveza i Brisela i Prištine. Nije usmerena ni protiv koga.

Rakić je pozvao Albance da, kako je rekao, ne nasedaju na provokacije i poručuje im: "Zajedno ćemo sačuvati mir!"

Prisutne podseća i na snagu prvog čoveka Srbije: "Da on u koga mi beskrajno verujemo neće dozvoliti da se Srbima na Kosovu i Metohiji dogodi Oluja". Upravo je intervencija predsednica Vučića, dalje tvrdi Rakić, "zaustavila" nasilje u Mitrovici.

Traži da se kazne institucije odgovorne za upotrebu nasilja.

"Imao bih još jednu poruku ovde: Pozvao bih braću koja nameravaju da uđu u Vojsku Kosova, ponovo upad na Sever i udar na brata, oni hoće da mi udarimo brat na brata. Ne pristajte da budete njihovi janičari," poručuje Rakić.

13:25 – Stigao zamenik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković: Niste nepromišljeni avanturisti

Ovo su dani kada su hrabrost i odlučnost čin odgovornosti i prema sopstvenim životima, budućim generacijama ali i trajnom opredeljenju da sačuvamo mir kojima je svima preko potreban, kaže Petković. Ponavlja podršku napuštanja kosovske vlade od strane Srpske liste i formiranje ZSO. 

"Teška ali preko potrebna odluka", kaže Petković.

Navodi da će Mitrovički dvor postati simbol opstanka i uspeha a ne simbol poraza kako se iz Prištine pre dva dana pokušalo. 

Žrtva Marka Đurića postala je inspiracija, rekao je.

On takođe kritikuje srpsku opoziciju u Beogradu, koja, kako tvrdi, neosetljiva je na probleme Srba sa KiM-a.

"U vašoj odluci ne postoji ništa što je jednostrano. Jednostrana je odluka onih koji su rešili da suspenduju formiranje ZSO," kaže Petković odgovarajući na sopstveno pitanje koje je postavio da li su Srbi sa KiM-a "nepromišljeni avanturisti" kako na njih, uz Prištinu, gleda opozicija iz Beograda.

"Ako ovde na KiM-u mnoge ujedinjuje mržnja prema srpskom narodu, ovde srpski narod ujedinjuje bratska ljubav i ta ljubav i to jedinstvo omogućiće da pobedimo i da se izborimo za život dostojan čoveka ovde na KiM-u.

Preneo je pozdrave predsednika Vučića i Marka Đurića. Do slobode! Živela Srbija! – kaže Petković.

13:22 – Jevtić: Jedinstveno bez obzira gde su Srbi na Kosovu i Metohiji ostvarićemo naše ciljeve

Vreme je da kao nikada pre, svi Srbi jedinstveno krenemo u ono što se zove demokratska borba za dostojanstvo, mir i ono što je naš krajnji cilj, a to je da Srba u budućnosti na KiM.u bude više, kaže sada već kosovski ministar u ostavci Dalibor Jevtić. Zahvalio se na podršci Aleksandru Vučiću, kritikovao srpsku opoziciju za "nedostojan" način komentarisanja događaja, "nepristojne komentare".

"Mi smo se povukli iz vlade Kosova i to je jedina moguća odluka koju smo mogli da donesemo. Pitanje je bilo da li će se naš glas sada manje čuti. Neće, tražićemo odgovornost kod njih. Naši poslanici će govoriti na svakoj sednici skupštine Kosova a ja vas uveravam da ću, koliko sutra, otići na sednicu vlade i reći im u oči i lice," kaže Jevtić.

13:18 – Ksenija Božović podseća na ideju Olivera Ivanovića i njegova upozoravanja

Došli smo ovde da podržimo ovde ideje o kojima je naš lider pričao, ali smo sa vama. Svi su uplašeni i zabrinuti. Izađite malo među građane i roditelje i čujte šta će da vam kažu. Osuđujemo dešavanje onog dana. Bilo je strašno za sve Srbe na KiM-u, nećemo dozvoliti da nas ponize, bićemo uz našu državu, čekamo da čujemo poruke od našeg predsednika Vučića i spremni smo da naša inicijativa SDP podrži inicijativu, kaže najbliža saradnica ubijenog Olivera Ivanovića.

13:16 Milović: Žao mi je što sa nama nije danas Oliver Ivanović

Došao sam da podržim inicijativu da se ZSO formira što pre u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu. Trebalo je to učiniti što pre. Gledali smo kako se godinama jedna po jedna institucija gasi, a od Zajednice nema ništa, rekao je odbornik u zvečanskoj opštini Dragiša Milović. Istakao je gandijevski način borbe za ovu organizaciju, ali i da se utvrdi, kako je rekao, šta je srpski interes. Milović je takođe podržao izlazak Srpske liste iz vlade u Prištini.

"Da zbijemo redove kao što smo nekada radili i to nam je bilo najjače demokratsko oružje, uz rezoluciju 12:44, a to moramo stalno da ističemo," rekao je Milović.

"Dadosmo sve, a ne dobismo ništa. I moramo stati, negde mora da se podvuče crvena linija," naglasio je.

Milović je izlistao i tekuće probleme, pominjući drogu, paljenje automobila, političku ostrašćenost – pitanja o kojima, kako navodi, treba da se razgovara upravo na ovakvim susretima.

Žao mi je što sa nama nije danas Oliver Ivanović, a mogli smo da smo bili mudriji, rekao je.

12:53 – Počela sednica deset opština sa srpskom većinom

Sa nepunih deset minuta zakašnjenja u odnosu na najavljeni simboličan početak od 12:44, u 12:53 počela je prethodno najavljena sednica deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Sednica se održava u Mitrovičkom dvoru, dva dana nakon što su na istom mestu pripadnici ROSU jedinice, uz upotrebu sile, u prisustvu srpskih zvaničnika u kosovskoj vladi, poslanika u kosovskom parlamentu, ostalih članova Srpske liste i rukovodiocima institucija, uz upotrebu šok bombe i suzavca, priveli direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, odveli u Prištinu pa proterali sa Kosova i Metohije.  U sali je prisutno 120 od 150 odbornika, razgovara se o dve tačke – političko-bezbednosnoj situaciji i izveštaju šefa Srpske liste Gorana Rakića nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prethodno u Beogradu.

Formiranje Zajednice srpskih opština, osuda nasilja, "kidnapovanje", kako je kosovski ministar za lokalnu upravu i samoupravu Ivan Todosijević okvalifikovao nasilno privođenje Marka Đurića od strane ROSU jedinica, podrška Aleksandra Vučića Srbima sa KiM-a – prve su poruke sa početka ovog skupa.

Prenosim vam poruku predsednika Aleksandra Vučića: Srbija neće mirno gledati ukoliko se bude nešto slično ponovo desilo, rekao je poslanik u kosovskom parlamentu Igor Simić.

Zajednica srpskih opština nije pretnja, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.