RTK2 u Paralovu: Deca gladna zbog lopova

(Tekst je izvorno preuzet)

U Paralovskoj mahali Vučani u Novobrdskoj opštini, do 1999. godine živelo je 14 srpskih porodica. Među dvema preostalim porodicama je i sedmočlana porodica Stamenković.

Ovog januarskog dana, Stamenkoviće smo zatekli kod kuće. Iako je većina ljudi prodala svoju imovinu, oni su i dalje tu. Domaćinu Slaviši bi bavljenje poljoprivredom pričinjavalo zadovoljstvo da nije sve češćih krađa.

"Opljačkan sam, prvi put su mi uzeli jednu kravu, pa drugu, konja, koze i na kraju ovce. Od tada sam dobio strah da ne smem da držim stoku, iako imam uslove. Sad imam jednu kravu, ali na rizik da li ću je naći u štalu ili neću," rekao je za RTK2 Slaviša Stamenković.

Sa susedima Albancima nemaju većih problema, osim u letnjim mesecima kada im komšijska stoka ulazi na imanje.

"Ove godine sam imao oko 30 ari kukuruza, jedan nisam mogao da uberem. Susedne komšije su pustile stoku i nisam mogao ništa da skupim. Ubrao sam samo toliko da deci ispečem nekoliko, sve je stoka uništila," kaže Slaviša Stamenković iz  Paralova.

Supruga Tanja vodi brigu o deci i nepokretnoj svekrvi, a njih sedmoro boravi u tri prostorije bez kupatila. Minimalac i socijalna pomoć jedva da pokrivaju i osnovne troškove. 

"Vidite gde živimo sa četvoro dece. Imamo frižider, ali on ne radi. To što spremim, a ne pojede se – moram da bacim, jer nemam gde da stavim. Teško je," rekla je Tanja Stamenković iz Paralova.

Srećni su jer su im deca zdrava, a deca bi bila još srećnija kada bi imala više svojih vršnjaka. Još uvek su pod utiscima praznika, a najstariji predškolac priprema se za svetosavsku priredbu.

"Dobili smo kamion, baš je veliki. To smo dobili od Deda Mraza," kaze Uroš Stamenković.

Iako ih često posećuju kupci i nakupci, Stamenkovići ne planiraju da napuste svoje imanje, nadajući se da će bolji dani ipak doći.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.