Bogojavljenje: Na jezeru Gazivode 57 plivača pliva za Časni krst

Tradicionalno plivanje za Časni krst organizovaće se sutra na Bogojavljenje na jezeru Gazivode. U sutrašnjem plivanju učestvovaće 57 plivača, potvrdio je za KoSSev sveštenik Milan Vasić. Plivanje na jezeru Gazivode organizuje crkvena opština Duboki Potok u saradnji sa kulturnim centrom "Stari Kolašin", a uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske. Pravoslavni vernici danas obeležavaju Krstovdan koji prethodi Bogojavljanju. Od sutra se očekuju temperature i do minus deset. Severno Kosovo prekriveno je debelim snegom, pa će ova zimsko vreme dati i posebnu draž plivačima ali i posmatračima.

"Ove godine ćemo imati 57 plivača. Možda bude i više, ali toliko imamo zvanično prijavljenih. Takođe, i ove godine pliva devojka Jelena Milosavljević iz Beča. Ona je jedini ženski plivač, a specijalno za ovu priliku svake godine dolazi iz Beča," kazao je Vasić. 

Plivanje za bogojavljenski krst počinje u 13 časova, a samom činu plivanja prethodi Vodosvećenje koje će obaviti episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva. 

Svi učesnici dobiće flašu dečanskog vina – dar vladike Teodosija. A pobednik će, kao i svake godine, dobiti  časni krst do koga će doplivati, zatim srebrni dukat sa likom Svetog Vasilija Ostroškog, darodavca zlatare "Ana" iz Kosovske Mitrovice. Opština Zubin Potok će, takođe, pobedniku uručiti i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 dinara.

Prošle godine je prvi do Časnog krsta doplivao Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice. 

Plivanje za časni krst se tradicionalno organizuje na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, 19. januara. Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje.

Dan pre Bogojavljenja slavi se krštenje Isusovo – Krstovdan, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan i kojim se obeležava objava svetu da je on Sin božji.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere, Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom. U svojoj tridesetoj godini, pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje misije i propovedi. 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.