RTK2: Rakić u Gračanici najavio ukidanje republičke zabrane zapošljavanja i nova radna mesta

Foto: RTK2

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je tokom posete Opštini Gračanica da će veoma brzo biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru tako da će, kako je rekao, biti novih radnih mesta, javlja RTK2.

Vest o ukidanju republičke zabrane koju je uvela Vlada Srbije prvi je saopštio predsednik Aleksandar Vučić krajem maja, a gradonačelnik kosovske opštine Severna Mitrovica ju je ponovio danas nakon dužeg perioda odsustva predstavnika Srpske liste iz javnosti.

Predsednik Vučić je i prošlog meseca imao dobre vesti za zaposlene u srpskom javnom sektoru na KiM. Kako je krajem jula najavio, treba očekivati povećanje plata i penzija.

„Ponovo ćemo da uvećavanjem plata i penzija, vi znate kako ide za kosovski dodatak, to će biti značajno uvećanje za Srbe na KiM. To će biti i za naše učitelje, i za naše lekare, za naše medicinsko osoblje, za sve ljude koji rade po srpskom sistemu na Kosovu i Metohiji. Značajno povećanje i poboljšanje životnog standarda“, rekao je Vučić.

Inače, nadležna osoba za ovo pitanje, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, izjavio je maja ove godine da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena još 2013, biti ukinuta 1. januara 2020.

Predstavnici Srpske liste danas su u Gračanici položili kamen temeljac za izgradnju kuće za porodicu Zorana Velića. Do ovog javnog pojavljivanja srpskih političkih predstavnika dolazi uoči sednice kosovske skupštine na kojoj će se razmatrati raspuštanje skupštine. Ukoliko bude dovoljno glasova i zaista dođe do raspuštanja Skupštine Kosova, doći će i do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Srpska lista koja trenutno ima devet poslanika u Skupštini Kosova i dalje ne zna da li će prisustvovati sednici zakazanoj za 22. avgust u 10 časova.

„Imaćemo sastanak predsedništva večeras ili sutra ujutru i nakon toga ćemo doneti odluku da li ćemo u četvrtak biti u skupštini“, podvukao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, prenosi RTK2.

FOTO: Srpska lista

Inače, Srpska lista ne učestvuje u radu kosovske skupštine od novembra prošle godina kada je Vlada Kosova uvela takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali su njeni poslanici načinili izuzetak i prisustvovali plenarnoj sednici na kojoj se glasalo o usvajanju Zakon o zabrani igara na sreću. Kako su tada objasnili, želeli su da sačuvaju mandate, budući da se prema pravilniku o radu kosovske skupštine mandat oduzima poslaniku koji šest meseci nije prisustvovao sednicama.

Učešće Srpske liste u kosovskoj vladi i skupštini nije bilo aktivno ni pre novembra. Naime, već marta prošle godine, nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, predstavnici Srba u kosovskim institucijama su „prešli u opoziciju“ i kako su objasnili, obustavili saradnju sa koalicionim partnerima iz takozvane ratne koalicije na čijem čelu je bio Ramuš Haradinaj.

Komentarišući služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole i postavljanje zastave Kosova na tvrđavi u Novom Brdu, lider Srpske je izjavio „da smo nažalost svedoci pokušaja promene istorije“. “Borićemo se protiv toga i sigurno nećemo da dozvolimo da niko otme naše svetinje i domove i ništa što je srpsko“, dodao je Rakić, prenosi RTK2.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.