RTK: Opozicija i vladajuće stranke na Kosovu blizu postizanja dogovora o dijalogu sa Srbijom

Skupština Kosova
Skupština Kosova

Neslaganja između vladajućih i opozicionih stranaka na Kosovu u vezi sa završnom fazom dijaloga Kosova i Srbije uskoro bi mogla da budu okončana. RTK saznaje da su albanske političke stranke blizu postizanja sporazuma u vezi sa ovim pitanjem.

U principu, dogovorili su se o svemu, ostaje još da se ovaj sporazum stavi na papir i izglasa u Skupštini Kosova kao takav, prenosi RTK. Njihov izvor rekao je da je to razlog zbog čega je rezolucija LDK uklonjena sa dnevnog reda Skupštine Kosova, kako bi se dalo vremena drugim strankama da konačno postignu sporazum.

RTK je takođe saznala i neke detalje ovog sporazuma. Deo rezolucije koji se odnosi na predsednika biće zamenjen sa „svaka institucija“. Ove reči će se koristiti u cilju definisanja da nijedna institucija nema pravo da pregovara o granicama Kosova.

Rezolucija će uključivati i tačke poput teritorije Kosova i nepovredivosti granica kao i to da Skupština Kosova mora imati veću ulogu u procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

Ovaj sporazum političkih stranaka, za koji se očekuje da će se postići u roku od nekoliko dana, takođe je došao kao direktan pritisak prijateljskih zemalja Kosova, odnosno Sjedinjenih Država.

Prema izvorima RTK, o pitanju pregovaračkog tima koji je predložila Vlada Kosova, koji predvodi Fatmir Limaj, još uvek se raspravlja.

Informaciju da su političke stranke blizu postizanja dogovora potvrdile su i LDK i PDK, prenosi RTK. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.