RSE: Krivične prijave protiv 22 kosovska policajca zbog deportacije gulenista

Kosovsko Specijalno tužilaštvo je od Policijskog inspektorata Kosova primilo krivične prijave protiv 22 osumnjičenih pripadnika Kosovske policije a u slučaju deportacije turskih državljana sa Kosova u martu 2018. To je za RSE potvrđeno iz Specijalnog tužilaštva.

“U toku su intervjui osumnjičenih i ostalih u vezi sa ovim slučajem”, izjavio je za RSE portparol tužilaštva, Ekrem Ljutfiu.

U martu prošle godine je na Kosovu uhapšeno i deportovano šestoro turskih državljana koji su bili radnici privatnih škola na Kosovu pod nazivom Mehmet Akif. Bili su bliski pokretu Hizmet bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena, koga je Turska optužila za neuspeli puč a njegovu organizaciju nazvala terorističkom.

Hapšenje i deportacija inače je predmet istrage kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Pored toga i kosovska Skupština je krajem juna usvojila izveštaj parlamentarne istražne komisije o deportaciji turskih državljana kojim je ustanovljeno da je, prilikom deportacije, počinjen 31 zakonski prekršaj.

Navodi se i da su dve glavne kosovske bezbednosne institucije, Kosovska obaveštajna agencija i Kosovska policija, počinile najveće prekršaje, uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu, i potom ih predale jednoj stranoj službi koja je izvršila nezakonitu ekstradiciju.

Nakon deportacije turskih državljana, kosovski predsednik, Hašim Tači tada je rekao da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova, dok je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je kazao da o akciji nije prethodno bio obavešten, tada razrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.