RSE: Haradinaj i Rama na sudu

Haradinaj i Rama
Foto: AP

Osnovni sud u Prištini potvrdio je da je premijer Albanije Edi Rama podneo tužbu protiv kosovskog premijera na dužnosti, Ramuša Haradinaja, pri Odeljenju za civilna pitanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portparolka suda Mirljina Gaši (Mirlina Gashi) izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je reč o tužbi za nadoknadu štete zbog navodne klevetničke izjave od 15. januara 2020. godine.

Kosovski portal Betimi për Drejtësi objavio je u sredu da je osigurao kopiju tužbe koja je podneta pri Osnovnom sudu u Prištini, na osnovu koje Rama tuži Haradinaja zbog navodne klevete u vezi razmene teritorija između Kosova i Srbije.

Šta piše u Raminoj tužbi?

U tužbi se pominje nekoliko emisija iz oktobra prošle godine, u kojima Haradinaj govori na tu temu, optuživši Ramu, kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da su pokrenuli ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Sam Haradinaj je u sredu uveče (15. januara) saopštio na društvenoj mreži Fejsbuk da je “tužba premijera Rame potpuno neosnovana i politička diverzija kako bi se sakrio iza medijske drame i pobegao od odgovornosti”.

“Ja ću, na osnovu zakona, pripremiti odgovor na tužbu, u zakonskom roku”, dodao je Haradinaj.

Reakcije na Kosovu i u Albaniji

Odmah po objavi te vesti, usledile su mnoge reakcije na društvenim mrežama.

„Upravo na dan sećanja na masakr u Račku, koji Vučić naziva klevetom, Edi Rama tuži Ramuša Haradinaja za ’klevetu’ “, napisao je Džavit Krejziu (Xhavit Kryeziu).

„Na dan kada se Albanci prisećaju Račka, premijer Albanije Edi Rama je izabrao kada će da tuži premijera Kosova, Ramuša Haradinaja. Edi Rama se nije potrudio da jednu reč kaže o Račku iz straha da ne naljuti svog prijatelja Aleksandra Vučića“, napisao je na Tviteru Nedžet Gaši (Nexhdet Gashi).

Pročitajte još:

Edi Rama tužio Ramuša Haradinaja, Haradinaj mu poručio: Politička diverzija

Ćendrim Fazliu (Qendrim Fazliu) pak navodi da se ova tužba dogodila nakon razmene oštrih reči između dvojice u toku protekle godine, „budući da se Rama približavao Srbiji zbog projekta mini-Šengena u kojem Kosovo ne želi da učestvuje“.

Dodaje da se Rama suočio sa oštrim kritikama u Albaniji i van nje zbog podrške podvlačenja novih granica između Kosova i Srbije“.

“Dobro je da su počeli da se svađaju među sobom”, napisao je na Tviteru Mirko Mirčić.

Bivši premijer Albanije Sali Beriša (Sali Berisha) je na Fejsbuku napisao da je Rama to učinio po naredbi od “svog patrona Vučića”, a nakon što je Vučić u krivičnom delu tužio Haradinaja u Hagu.

Advokatica medijskog prava sa Kosova Fljutura Kusari (Flutura Kusari) je pak bila uzdržana od komentara na tužbu, navodeći da je iznošenje mišljenja o tužbi bez njenog čitanja – smelost.

RSEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.