Merdare: Zaplenjen dijamantski nakit i antikviteti u autobusu koji saobraća na relaciji Priština-Nemačka

antikvitetni satovi
Foto: Uprava carina

Srpski carinici zapenili su juče na kontrolnom punktu Merdare zlatan nakit ukrašen dragim kamenjem i kolekcionarsku zbirku skupih ručnih satova, zlatnih i srebrnih medalja, upaljača i starih novčanica, čija će vrednost biti procenjena nakon stručne ekpertize, saopštili su iz Uprave carina. Ilegalna roba pronađena je u posedu kod 59-godišnjeg hrvatskog državljanina, albanskog porekla.

Carinici su prekršaj otkrili sinoć oko 21 čas. Robu su pronašli u autobusu kosovskih registarskih oznaka koji saobraća na relaciji Priština-Nemačka, a koji je dolazio iz pravca KiM.

Nakon što su se putnici izjasnili da nemaju šta da prijave, te da sa sobom nose samo lični prtljag, carinici su detaljno pregledali prtljag i u torbi čiji je vlasnik 59-godišnji hrvatski državljanin, albanskog porekla, pronašli 32 džepna i ručna časovnika robnih marki „ebel“, „darvil“, „citizen“, „omega“, „polar“ i „garmin“, među kojima su najstariji primerci iz 1853. i 1911. godine.

U torbi su takođe pronađeni dijamantska narukvica, tri prstena i jedan privezak od belog zlata ukrašeni dijamantima i smaragdima, 22 zlatne i srebrne medalje, 27 nemačkih, britanskih, turskih i brazilskih starih papirnih novčanica iz različitih perioda, osam upaljača „dipon“, „kartije“, „rotšild“ i drugih poznatih brendova, kao i nekoliko ogrlica od ćilibara i drugih minerala, i srebrna dugmad za košulju.

Putnik kod koga su pronađeni neprijavljeni predmeti, carinicima je kazao da nije znao da treba da ih prijavi. Putnik je u svojoj izjavi naveo da su mu antikviteti hobi i da je većinu predmeta jeftino kupio u Prizrenu, odakle je rodom, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju dijamanstki nakit, putnik je carinicima rekao da ga je poneo sa sobom prilikom dolaska iz Praga gde ima svoju zlataru, a sa namerom da ga pokloni rodbini, ali to iz nekog razloga nije učinio.

Ovaj slučaj su u dalju nadležnost preuzeli policija i tužilaštvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.