RSE: Dijalog eksperata Beograda i Prištine 29. oktobra u Briselu

Sastanak u Briselu, Lajčak. Đurić i Hiseni
Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Nakon više od mesec dana, nova runda dijaloga na ekspertskom niovu Beograda i Prištine zakazana je za četvrtak, 29. oktobra u Briselu. To su najavili diplomatski izvori u Briselu, bez više detalja, javlja RSE.

Ovaj sastanak je bio planiran da se održi krajem septembra, ali je odložen zbog preventivnih mera pandemije, ali i zbog pojedinih problema koji su se javili oko tema u dijalogu – ZSO, a oko kojih se dve strane nisu složile.

Izvori u Briselu navode da će tema diskusija u četvrtak biti finansijska pitanja i imovinska potraživanja, a o tome je bilo reči i na ranijim sastancima.

Sastanak će se održati uz poštovanje oštrih mera protiv pandemije koje su uvele belgijske vlasti ali i same institucije EU, dodaje RSE.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je tokom leta, od kad je održano nekoliko sastanaka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, ali i između ekspertskih grupa. Sastanaka međutim nije bilo više od mesec dana.

Dve strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik oko teme Zajednica srpskih opština koja je predviđena sporazumom iz 2013. godine. Kosovo smatra da je ta tema zatvorena, dok Beograd insistira da se to pitanje ponovo otvori za pregovaračkim stolom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je prethodno da Zajednica treba biti deo konačnog sporazuma Beograda i Prištine, koji se predviđa da će se postići na kraju pregovaračkog procesa, ali da će se njeno formiranje desiti nakon potpisivanja jednog takvog sporazuma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.