Istraživanje: Kosovska vlada realizovala svega 47,6% planiranih aktivnosti za prvu polovinu 2022

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Ni polovina aktivnosti predviđenih Operativnim strateškim planom Vlade Kosova za period januar-jun nije sprovedena, pokazao je monitoring Pokreta „Fol” (Govori). Prema ovom monitoringu, realizovane su samo 983 od 2063 planiranih aktivnosti za ovaj vremenski period.

Mejhide Demoli (Demolli)-Nimani, direktorka Folja, saopštila je da se među ministarstvima nije oglasilo ni ministarstvo odbrane koje vodi Armend Mehaj u vezi sa aktivnostima koje je sprovodilo. Ona je naglasila da je veći procenat realizacije aktivnosti iskazan u ministarstvima koja su imala manje planiranih aktivnosti za ovaj šestomesečni period.

„Procentualno, Vlada Kosova je realizovala samo 47,6% godišnjeg plana za ovaj vremenski period, januar-jun 2022. Ministarstva koja su predvidela veći broj aktivnosti su Ministarstvo kulture i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, dok je Ministarstvo za povratak i zajednice planiralo da sprovede samo osam aktivnosti, procenat realizacije je veći nego u gore navedenim ministarstvima, a usled velikog broja planiranih aktivnosti“, rekla je Demoli-Nimani.

Ona je govorila i o aktivnostima koje se sprovode u kabinetu premijera i u nekoliko ministarstava.

„Kabinet premijera je u okviru strateškog, operativnog plana u periodu od 1. januara do juna 2022. godine planirao da sprovede 98 aktivnosti, od kojih je realizovao samo 46, ili sa procentom od 46,9 odsto. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore je u periodu januar-jun planiralo da sprovede 35 aktivnosti, od kojih je sprovelo samo 15, procenat je 42,9 odsto. Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture za period januar-jun planiralo je da izvrši 461 aktivnost, od kojih je realizovalo 103. Procenat je veoma mali, 22,3 odsto“, rekla je Demoli-Nimani.

Prema izveštaju organizacije „Fol”, koji je sačinjen nakon praćenja 15 ministarstava i kabineta premijera, Ministarstvo zdravlja je sprovelo 36,8 odsto aktivnosti, Ministarstvo pravde 56,4 odsto, a Ministarstvo prosvete 58,3 odsto.

Nakon objavljivanja izveštaja, putem objave na Fejsbuku Pokreta Samoopredeljenje (LVV), saopšteno je da je Vlada do jula 2022. godine preduzela niz akcija i mera kako bi ispunila postavljene ciljeve za rad i pravosuđe.

„Rad i pravda nisu samo legitimni zahtevi građana, već i stubovi opšteg društvenog napretka. Posao nisu samo radna mesta, već i prilika da se uči i stekne prvo iskustvo u životu. Zato je naša vlada napravila programe za to. Pravda je o zakonu, ali pre svega o društvu“, saopšteno je u reagovanju LVV-a.

Iz vladajuće stranke su naveli i da će se tempo intenzivirati tokom jeseni.

„Zbog toga naša Vlada teži krivičnoj pravdi, građanskoj, ali pre svega socijalnoj pravdi, gde se podržavaju potrebe. Ovo je samo deo projekata i planova koje je pokrenula Vlada i koji će biti dopunjeni i ubrzani na jesen ove godine i planirani za novi budžet za 2023. godinu“, navodi se dalje u reagovanju.

KoSSev: Istog dana kad je u kosovskim medijima objavljena ova analiza, oglasilo se i kosovsko ministarstvo odbrane, odnosno ministar Armend Mehaj.

Saopštivši da je po prvi put čuo da nisu odgovorili na upit organizacije „Fol“, zatražio je u ministarstvu kojim rukovodi da se provere ti navodi, ali i naglasio da su oni sproveli zapravo aktivnosti sa „96% tačnosti, i potrošili 96% budžeta“, te da ovaj rezultat predstavlja „najveći procenat realizacije koji je ikada postojao“.

„Pouzdanost u Ministarstvu odbrane je najveća ikada, stoga ćemo ove standarde koje smo postavili zadržati i ubuduće“, navedeno je u Mehajevom odgovoru.

„Poštovani građani, mediji i organizacije civilnog društva, sada sam obavešten da Ministarstvo odbrane, odnosno Služba za odnose s javnošću, nije odgovorila na pitanja organizacije FOL, u vezi sa realizacijom plana rada u Ministarstvu odbrane. Ovo je neprihvatljivo i suprotno praksi transparentnosti i odgovornosti koju smo uspostavili od dolaska u vladu. Odmah sam zamolio generalnog sekretara da se pozabavi ovim pitanjem, da prvo proveri da li su pitanja prosleđena našoj kancelariji za medije, a zatim da preduzmu mere u pogledu odgovornosti koje im pripadaju“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.