ROSU privodi službenike Crvenog krsta zbog popisa?

23:45 – Priveden sekretar CK-a u Belom Polju 

Nakon akcije pretresa prostorija opštine Peć u Goraždevcu, policija je privela sekretara opštinske organizacije Crvenog krsta, Momčila Dašića, javlja radio Goraždevac i navodi da će sutra na razgovor u policiju otići i predsednik Privremenog organa opštine Peć po srpskom sistemu i odbornik SO u kosovskom sistemu – Miloš Dimitrijević. 

Po rečima Dimitrijevića, policija je fotografisala nekoliko dokumenata, a detalje istrage će saznati sutra, navodi ovaj radio.

23:28 – Policija i u Pokrajinskom Crvenom krstu u Kosovskoj Mitrovici. Sekretar potvrdio pretrese, uključujući i Vitinu i Novo Brdo

Posle Gračanice, Novog Brda, Vitine i Rapče, pripadnici KP-a izvršili su večeras kontrolu i prostorija Pokrajinskog Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici. U ovim prostorijama se u trenutku dolaska policajaca nalazio pokrajinski sekretar, Dragiša Murganić. Informaciju o večerašnjem pretresu, kao i današnjim akcijama južno od Ibra potvrdio nam je neposredno nakon odlaska policije iz pokrajinskih prostorija sam Murganić.  O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI

22:15 – Akcija ROSU i u Goraždevcu

Akcija specijalne jedinice Kosovske policije u toku je i u Goraždevcu, javlja istoimeni radio iz ovog metohijskog mesta.

ROSU jedinice i jake policijske snage iz regionalne policije u Peći sprovode akciju pretresa opštine Peć u sistemu Republike Srbije, čije se kancelarije nalaze u Goraždevcu, prenosi isti radio, ne navodeći ostale detalje.

22:10 – Još jedna akcija policije, priveden sekretar Crvenog krsta u Gračanici 

Privođenje još jednog službenika Crvenog krsta – sekretara u Gračanici Svete Živića – dogodilo se večeras oko 20.30 u selu Preoce, javila je NewPress produkcija.

Živića su priveli pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, a nakon što su prethodno izvršili pretres njegove kuće, odnevši, kako su za ovu produkciju potvrdili članovi njegove porodice – dokumentaciju Crvenog krsta koja se "odnosi na socijalnu kartu građana".

"Bili smo u dvorištu kada se oko 20 časova odjednom pojavilo oko 30 policajaca sa maskama. Rekli su nam da ne ulazimo u kuću i zajedno sa Svetom su ušli u kuću. Izvršili su pretres i odneli dokumenta koja se odnose na socijalnu kartu građana. Izvršili su i pretres automobila gde je bio deo dokumentacije i to su odneli," rekla je za Produkciju NewPress supruga Svete Živića.

NewPress nije uspeo od policije da dobije zvanične informacije o akciji i javlja da u stanici policije u Gračanici nisu bili upoznati sa ovom akcijom specijalne jedinice Kosovske policije.

21:32 – Dragaš: Priveden pa pušten koordinator Crvenog krsta, veruje da je zbog popisa koji je vršio

Nakon pretresa u kući Zurapija (Foto Kim)Kosovska policija privela je danas koordinatora Crvenog krsta Srbije, volontera i profesora u srednjoj školi, Zećira Zurapija iz Rapče. Zurapi pretpostavlja da je, javlja RTV Kim – razlog za hapšenje popis koji je vršio radi, kako je objasnio – izrade nove socijalne karte. Iz policije nema informacija zašto se privođenje dogodilo.

Zurapi je oko podneva priveden u policijsku stanicu u Dragašu, a pripadnici specijalne jedinice policije iz Prizrena potom su, sa fantomkama na glavama – izvršili pretres i premetačinu u njegovoj kući, javlja ista RTV i navodi da tokom pretresa pripadnici policije nisu pronašli ništa osim pečata Crvenog krsta i dokumenta koji se odnose na njegov humanitarni rad.

Nakon pretresa, Zurapija su ponovo odveli u stanicu policije i proveravali dokumenta koja su pronašli u njegovoj kući, a on pretpostavlja da je razlog hapšenja popis koji je vršio.

"Svake godine delim humanitarnu pomoć za ugrožene stanovnike Gore. Dobijam 240 humanitarnih paketa, što je premalo za veliki broj siromašnih ljudi. Ove godine sam tražio da se poveća broj onih koji dobijaju pomoć i zato sam išao po selima da napravim novu socijalnu kartu," izjavio je Zećir Zurapi za RTV Kim.

"Osećam se bedno, ali se ne može zaustaviti namera da se pomogne sirotinji i onima kojima je potrebna pomoć," dodao je on.

Zurapi je oko 18 časova pušten na slobodu i nalazi se u svom domu u Rapči.

Popis Crvenog krsta – kako je na terenu predstavljeno – obavlja se ovih dana i u severnim opštinama. Ovih dana domaćinstva obilaze, kako se predstavljaju, aktivisti Crvenog krsta. Oni uzimaju podatke o članovima domaćinstava, uz usmeno obrazloženje da se radi o "izradi nove socijalne karte".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.