Klinički centar u Prištini: Četiri pacijenta preminula u jednom danu

Trebalo bi da klinički centar bude mesto ozdravljenja, na kojem se spasava opasnosti od smrti, ali na Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova u Prištini dešava se suprotno. Na Klinici za hirurgiju u jednom danu preminule su četiri osobe, jedna od njih je dete. Sve se događalo prošle sedmice, pod velom tišine, dok mediji to nisu objavili. Danas je održan hitan sastanak na kojem je direktor, Cur Đocaj, razgovarao sa načelnicima klinika. Odlučili su da formiraju komisiju koja bi trebalo da razotkrije uzroke smrti pacijenata.

Prošlog četvrtka, na Klinici za hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova, četiri pacijenta su preminula istog dana, a nakon operacija na ovoj klinici. RTK je došla do informacija da je među njima bilo i jedno dete. Postoje i drugi pacijenti koji su bili na operacijama i njihovo zdravstveno stanje je pogoršano. Oni se nalaze na intenzivnoj nezi. 

Osoblje Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova je uznemireno, tako da je direktor Cur Đocaj, tokom utorka, od jutra do popodneva održao brojne sastanke sa direktorima hirurških klinika, anesteziolozima, zvaničnicima centralne apoteke i tehničkim sektorom, nakon čega je formirano pet komisija za istraživanje ovih sumnjivih slučajeva smrti i okolnosti pod kojima su se oni dogodili.

Prema informacijama, Đocaj je formirao stručnu komisiju iz farmaceutskog sektora radi potpune analize lekova i farmaceutskih proizvoda koji su se koristili u ovim slučajevima. Komisija za tehničke usluge ima zadatak da analizira snabdevanje medicinskim plinom, uključujući i tehničko stanje čitavog sistema medicinskog gasa. Komisija za analizu stanja medicinskih uređaja baviće se servisiranjem i opštim stanjem medicinskih uređaja. Formirana je i Komisija sastavljena od stručnih i tehničkih predstavnika, hirurga i kliničkih farmakologa i toksikologa i komisija za alternativno funkcionisanje oksigenacije sistema.

RTK saznaje da je farmaceutska komisija završila sa svojim radom i na osnovu izveštaja izgleda da ne postoje sumnje u vezi sa korišćenjem anestetika i drugih lekova.

Druge komisije, takođe, rade svoj posao, a prema prvim podacima iz tehničkog sektora, proizilazi da ni sa tehničkog aspekta nije bilo problema koji bi sugerisali da bi trebalo da se preduzmu hitne mere.

Kancelarija generalnog direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova objavila je da će izaći u javnost sa informacijama o sumnjivim slučajevima nekoliko smrti u toku jednog dana kada budu dobili konačne rezultate.

RTK je pokušao da dobije izjave porodice jedne od žrtava, ali oni nisu želeli da govore pred kamerama, dok su iz Kancelarije za informisanje Policije Kosova za region Prištine izjavili da još uvek nemaju nikakvu informaciju od strane tužioca o ovim slučajevima. Tužilaštvo nije izašlo u javnost povodom ovih slučajeva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.