Rode: ZSO je obaveza koju su preuzele, a nisu sprovele prethodne vlade odnosno sadašnja opozicija

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Vest je ažurirana

Nakon ambasade SAD, sada se i nemački abasador u Prištini oglasio povodom sednice kosovske skupštine održane u četvrtak, a na kojoj je opozicija snažno kritikovala kosovskog premijera, Aljbina Kurtija – zbog poslednjih razgovora u Briselu.

Kurti se u Briselu, u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, sastao prošlog ponedeljka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Tema susreta bio je evropski predlog, a sada već „Sporazum o putu normalizacije Kosova i Srbije“.

Iste večeri javnost je konačno upoznata sa sadržajem ovog dokumenta, ali i sa time da su se dvojica lidera složila da dalje diskusije i pregovora o 11 članova koliko broji ovaj dokument, neće biti, te da će se sastati još jednom u martu radi finalizacije drugog dela sporazuma – Implementacionog aneksa.

Već prve večeri iz Beograda i Prištine krenule su reakcije. Opozicija na obe strane kritikovala je vlast i optužila za „izdaju nacionalnih interesa“, a zbog neposrednog prihvatanja Evropskog plana, odnosno usaglašavanja sa njegovom sadržinom.

Srpska strana je problem nalazila u gotovo svakom članu dokumenta, a za opoziciju u Prištini sporan je član 7 – inače jedini koji se konkretno tiče srpske zajednice, ali i član 10 – kojim se poziva na sprovođenje svih preuzetih obaveza iz Briselskog dijaloga.

Sporna im je, iako se u dokumentu iz EU ne spominje, zapravo Zajednica srpskih opština. Tražili su i posebnu sednicu skupštine o evropskom predlogu, koja je i održana u četvrtak i to u dva termina.

Kurtija su tada optuživali da je na kraju pristao na to da je formira, a da nije ništa uradio po pitanju „uzajamnog priznanja“, što je, kako su poručivali, fokus svih pregovora sa srpskom stranom.

Kosovski premijer pokušavao je da se odbrani, govoreći im da ZSO nije obaveza koju je on preuzeo, već da ja u pitanju „nasleđe“ od prošlih vlasti.

Isto smatra i nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode, koji je, kako je kazao u intervjuu za Radio Kosovo, pratio celu sednicu u četvrtak, iako je ona trajala do kasnih sati.

„Besmisleno je pričati o prošlosti, govorim o Zajednici srpskih opština. To je obaveza koju su prethodne vlade prenele na ovu, a prethodne vlade činila je sadašnja opozicija. Ta vlast obaveze nije sprovela“, kazao je Rode.

Ponovio je stav Nemačke, da oni očekuju da Kosovo ispuni obavezu koju je preuzelo i da predloži status same ZSO.

„Ovo je obaveza koju je Kosovo preuzelo i mi čekamo ovu incijativu“, kazao je Rode.

Prethodno je američka ambasada na Kosovu izrazila zabrinutost zbog izjava lidera opozicionih partija u vezi sa predlogom, na ovoj skupštini. Takvi stavovi nisu u skladu sa podrškom SAD predlogu EU, poručili su.

„Zabrinuti smo izjavama lidera i zvaničnika opozicionih partija u kojima se protive predlogu EU. Ovi stavovi nisu u skladu sa podrškom Sjedinjenih Država ovom predlogu“, navela je ambasada juče za Klan Kosova.

Povodom stavova opozicije oglasio se i francuski ambasador u Prištini Olivije Gero poručivši, kako prenose prištinski mediji, da je potrebno da „sagledaju širu sliku“, te da cene napore koje međunarodna zajednica ulaže u dijalog Beograda i Prištine.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.