Kurti: Srbija bila demokratija samo za vreme Đinđića, osuđeni za ubistvo su ratni zločinci na Kosovu

FOTO: KoSSev

Pre 20 godina ubijen je nekadašnji premijer Srbije, Zoran Đinđić. Ovim povodom se u Beogradu na više lokacija odaje pomen, dok se ujedno oglašavaju političari – kako iz vlasti, tako i opozicije. Oglasio se i jedan iz Prištine – kosovski premijer, Aljbin Kurti, uz poruku da je „Srbija za dva veka postojanja imala svega dve godine demokratije“ – upravo za vreme Đinđića.

Predsednik Vlade Srbije, Zoran Đinđić, ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Godišnjicu ubistva funkcioneri i aktivisti Demokratske stranke obeležili su na Novom groblju gde su u Aleji zaslužnih građana položiti vence na Đinđićev grob.

Srpska premijerka, Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije su takođe položili venac – na zgradi Vlade, na mestu gde je ubijen Đinđić.

Ovog popodneva oglasio se kosovski premijer, Aljbin Kurti, uz poruku da će danas u Beogradu biti „mnogo lažne tuge i lažnih suza za Đinđićem“.

Kurti navodi da je Đinđić jedan od retkih srpskih političkih lidera koji nisu sarađivali sa Miloševićem:

„Iako on nikada nije razrešio kontradikciju između (zapadnog) liberalizma i (srpskog) nacionalizma“.

„Đinđić je u tadašnjim prilikama bio demokrata, međutim, u smislu intelektualne formacije i filozofske orijentacije, čak i kada se promenio, bio je pod velikim uticajem Frankfurtske škole kojoj je dugovao kritičko promišljanje opozicionog stava. Dok se divio ‘komunikativnoj akciji’ Jirgena Habermasa, njegov omiljeni film bio je „Andrei Ruble“ Andreja Tarkovskog“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer podseća da su na po 40 godina zatvora osuđeni bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića

On dodaje da nalogodavci nikada nisu otkriveni – „možda zbog toga što su bili poznati u to vreme“.

„Ova dvojica su i ratni zločinci na Kosovu, organizatori i izvršioci masakra nad Albancima, a zajedno sa Goranom Radisavljevićem – Gurijem, navodno su učesnici opsade Jašarijevih u Prekazu. Organizovani kriminal, ratni zločini i šovinistička diktatura idu ruku pod ruku“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer ujedno navodi da je sa vladom Zorana Đinđića podrška članstvu u Evropskoj uniji dostigla 3/4 stanovništva Srbije, a da je sada pala na 1/3.

„Vreme koje je teklo posle njega dalo je težinu suprotnoj strani demokratije. Vreme dolazi, izgleda da će se tu nešto uskoro promeniti“, konstatuje Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.