Hoti: ZSO zatvoreno pitanje, ali obaveza preuzeta 2013.

Hoti
FOTO: KoSSev

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, održao je jutros konferenciju za štampu na kojoj je pojasnio razloge za bojne kadrovske odluke proteklih dana, ali i još jednom ponovio da je pitanje Zajednice srpskih opština „zatvorena tema“.

Nakon konferencije Hoti je otišao u kosovsku skupštinu gde danas odgovara na tri interpelacije. Poslanička pitanja biće mu postavljena po tri posebna zahteva poslanika LVV a na teme jednogodišnjeg moratorijuma na članstvo u međunarodnim organizacijama, pridruživanja Kosova balkanskom mini-Šengenu i formiranja Zajednice srpskih opština.

Smenjeni čelnici PAK-a i KP nisu postupali u skladu sa zakonima na snazi

Pažnja kosovske javnosti ovih dana prebacila se sa izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, o neophodnosti izmene ustava prištinske i beogradske strane u dijalogu i kritika na račun ove izjave na kritike na račun Hotijevih odluka da smeni direktora Poreske administracije Kosova, direktora Kosovske policije, direktora Carine i odluke kosovske vlade da rasformira Radnu grupu za borbu protiv korupcije Kosovske policije.

O smeni Iljira Murtezaja, sada već bivšeg direktora PAK-a, Hoti je rekao da je ona rezultat unutrašnje reorganizacije koju je Murtezaj sproveo a koja nije u skladu sa zakonom na snazi.

„Raspisao je konkurse za nova radna mesta i nije sistematizovao svoje bivše zamenike, koje je smatrao suvišnim. Naglo je razmeštao osoblje. Sva kršenja utvrđena su odlukom Ombudsmana. Iz svih ovih razloga morali smo doneti ovu odluku“, izneo je kritike na račun njegovog rada Hoti, prenosi Koha.

Nezakonito je postupao i bivši direktor Kosovske policije, Rašit Ćaljaj, tvrdi kosovski premijer.

„Bivši generalni direktor policije je, u suprotnosti sa zakonom, promenio organizacionu šemu Kosovske policije, a da uopšte nije poštovao procedure, i nikada je nije objavio, držeći je u tajnosti od ministra i građana,“ izneo je Hoti još jedan od razloga za njegovu smenu, uz onaj objavljen već ranije, a to je da je učinak policije pod vođstvom Ćaljaja bio loš.

Ipak, na konferenciji je imao i reči hvale za policiju, i to za akciju protiv krijumčarenja i kockanja u Karačevu, čiji nastavak je najavio.

„Akcija u Karačevu je veliki uspeh, ali nije stigla do kraja. Nisu izvedene sve potrebne radnje. Negde se zapelo i nastaviće se, videćete u narednim nedeljama

Kada je smena direktora kosovske Carine u pitanju, Hoti je istakao da je to učinjeno zbog konkursa za mesto direktora koji je u toku.

„U toku je konkurs u Carini Kosova. (Bivši) V.D. je prijavljen na konkurs i naša ocena je da je trebalo imenovati v.d. koji nije u postupku nadmetanja“, rekao je on, prenosi Koha.

Najzad, do rasformiranja Radne grupe za borbu protiv korupcije unutar Kosovske policije došlo je zato što je, kako tvrdi Hoti, ova formacija bila „neustavna“.

„Bila je protivustavna. Moći su odvojene. Ovom odlukom kritikovane su ilegalne strukture u KP koje nisu u skladu sa zakonom. Garantujem vam da ćemo vratiti zakonitost. Garantujem vam da smo odlučni da vratimo zakonitost. I reći ću vam da još uvek niste videli ništa u pogledu odluka o vraćanju u pravne okvire“, rekao je on, prenosi Koha.

ZSO obaveza, ali bez ovlašćenja

Hoti je na konferenciji rekao ono o čemu je govorio i Lajčak u Prištini, a to je da se sveobuhvatni sporazum o normalizaciji ne može postići bez dela o  Zajednici. Međutim, ona neće imati izvršna ovlašćenja, iznova je podvukao.

„Na ustav je uticano 2013. kada je sporazum ratifikovan. Ovo pitanje više nije otvoreno, ali je obaveza preuzeta. Sporazum, ako ga postignemo, mora biti ratifikovan, unitarni karakter Kosova neće biti narušen, neće biti Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima“.

Dodao je i to da ne očekuje da će ZSO blokirati dijalog jer je sporazum o ZSO već postignut.

„Ako i bude blokiran, to neće biti zbog nas jer verujem da smo pokazali veliku privrženost dijalogu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.