Rita Ora pred Blerom, Džeksonom i Robertsonom proglašena za "počasnog ambasadora Republike Kosovo"

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga proglasila je u kosovskoj ambasadi u Londonu poznatu svetsku pop pevačicu albanskog porekla – Ritu Oru – "počasnim ambasadorom Republike Kosovo u svetu". Ova titula se daje stranim državljanima i građanima poreklom sa Kosova koji su doprineli i doprinose nacionalnom interesu Kosova, saopštila je Kancelarija kosovske predsednice. Na proglašenju Rite Ore počasnim ambasadorom Kosova, učestvovali su i bivši premijer Velike Britanije, Toni Bler, bivši generalni sekretar NATO-a, lord Džordž Robertson, koji su ove poslove obavljali u periodu bombardovanja SRJ, bivši komandant KFOR-a, general Majkl Džekson, diplomatski predstavnici u Londonu i prijatelji Kosova – kako je naznačeno u saopštenju.

Britancima: Još ste dužni Kosovu

Obraćajući se Bleru, Robertsonu i Džeksonu, Jahjaga je naglasila: "Vi i vaša zemlja ste nam pomogli da osvojimo mir i vi ostajete naš princip. U razmenu, Kosovo vam je dalo Rita Oru. Međutim vi ste nam još dužni." Nije precizirala i o kakvom "dugu" je reč.


"Rita, ti predstavljaš vezu između naših zemalja kao svetlo koje sija"

Koliko je Kosovo ponosno što ima Veliku Britaniju za prijatelja, partnera i saveznika, rekla je Jahjaga, dodavši: "Rita, ti predstavljaš vezu između naših zemalja kao svetlo koje sija. Živeli za naše doživotno prijateljstvo!"


O suverenosti

"Kosovo danas živi u miru. Ono je nezavisna država. Suverena. Demokratska. I ne bi bilo to što je danas – država koja otelotvoruje vrednosti slobode, demokratije i prava čoveka – da nije bilo vaše odlučnosti da oslobodite Kosovo i vašeg verovanja da kosovski narod zaslužuje da bude gospodar svoje sudbine. Da Kosovo bude jednako sa drugim narodima sveta, koji žele mir."

 

 

 

 

 

 

 

"Rita, ti predstavljaš sve ono kakvi smo mi kao narod. Kroz šta smo prošli  i šta možemo da postignemo kada nam se da mogućnost. Pored talenta i tvog uspeha, koji nas sve čini ponosnim, mi smo veoma zahvalni što si jedna devojka sa Kosova koja je ponosna na svoje korene. Ti si najbolji most između Kosova, zemlje gde si se rodila i Britanije, mesta koje sada zoveš domom," ovako je Jahjaga opisala Ritu Oru u svom govoru u kosovskoj ambasadi.

Kosovo je "impresionano" Ritom. "Putem njene volje i talenta ona je postala nadahnuće za njen narod. Uz životne poteškoće jedne izbeglice, odvojeni od njihove kuće, njene porodice, nije izgubila nadu. Nisu se predali. Oni su tražili nove mogućnosti ovde u Britaniji, u jednoj državi koja ih je prigrlila kao da su njeni i dopustila im je da konkurišu kao jednaki, bez ikakve diskriminacije," rekla je Jahjaga u svom govoru, dodavši – "sada je samo nebo granica":

"Danas, želim da se svi ujedinite sa mnom, kako bismo se zahvalili Veri i Besniku, posvećenim Ritinim roditeljima, koju su odgojili nju, njenu sestru Elenu i brata Dona, sa visokim vrednostima i ovakvim ponosom. I sada je samo nebo granica."

Jahjaga boravi u višednevnoj poseti Velikoj Britaniji, a danas se posebno sastala i sa bivšim premijerom ove zemlje, sada zastupnikom svoje konsultantske kuće – Toni Blerom i njegovom suprugom Čeri Bler. Bler je na sastanku rekao da je Kosovo "mnogo postiglo u procesima izgradnje države i da treba da nastavi da jača njegovu unutrašnju demokratiju i njegovu međunarodnu konsolidaciju."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.