Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje incidente u Goraždevcu, poziva na brzu istragu

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlumberger (Jean-Claude Schlumberger) osudio je danas dva incidenta koja su pogodila zajednicu kosovskih Srba u selu Goraždevac, u opštini Peć, ocenjujući da se ovi incidenti moraju tretirati kao prioritetno pitanje jer nepovoljno utiču na miran suživot zajednica na Kosovu, saopštio je OEBS. Posle dužeg perioda, ovo je jedno od prvih međunarodnih javnih reagovanja na Kosovu na incidente koji u javnosti deluju da su etnički motivisani i usmereni protiv srpskog naroda.

ERP KiM zabrinuta zbog talasa nasilja nad Srbima: Policija u Klini štiti lokalne albanske bande i otvoreno se stavila u funkciju etničkog čišćenja

"U noći između 8. i 9. jula, pucano je na dva vozila koja su u vlasništvu porodice Kolašinac, kao i pokušaj da se spomenik koji se nalazi u tom selu nastanjenom kosovskim Srbima ošteti/zapali," navodi se u saopštenju, uz izjavu i ambasadora Šlumbergera:

 "Snažno osuđujem ove incidente koji pogađaju zajednicu kosovskih Srba, doprinoseći uznemirenju i osećanju nesigurnosti. Pozivam policiju i ostale relevantne institucije da brzo istraže ove slučajeve i odgovorne privedu pravdu. Ovakvi incidenti nepovoljno utiču na miran suživot zajednica na Kosovu i moraju se tretirati kao prioritetno pitanje.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.