Ristić: Vučić spreman da prizna nezavisno Kosovo, javnost u Srbiji ne zna kao ni prethodnih osam godina o čemu on pregovara u Briselu

„Ukoliko bude doveden u pitanje njegov opstanak na vlasti, Aleksandar Vučić će biti spreman da prizna nezavisnost takozvane države Kosovo“, kazao je za Betu doskorašnji poslanik Skupštine Srbije Slaviša Ristić.

Komentarišući sutrašnji nastavak razgovora o Kosovu, Ristić, koji je i predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, kaže da niko ne zna o čemu će Vučić razgovarati u Briselu.

„Aleksandar Vučić, kao i u prethodnih osam godina, odlazi na pregovore o Kosovu, a da javnost u Srbiji ne zna o čemu on pregovara. Mi se, nažalost, informišemo od Prištine i međunarodnih predstavnika koji posreduju u tim razgovorima. Od Vučića možemo samo da čujemo kako jadikuje da se pred Srbijom postavljaju teška pitanja“, rekao je Ristić.

On ističe da je Aleksandar Vučić, prilikom dolaska na vlast, „obećao Zapadu da će isporučiti Kosovo“.

„Mi se bojimo da će on povući onaj potez koji će njemu omogućiti podršku Zapada da ostane na vlasti. Kad je u pitanju Kosovo i Metohija, za Vučića ne postoje ni Ustav Srbije niti nikakve crvene linije. Ukoliko bude u pitanju njegova pozicija na vlasti, on će potpisati pravno obavezujući sporazum, odnosno priznaće tzv. nezavisnu državu Kosovo“, objasnio je Ristić.

Predsednik pokreta „Otadžbina“ kaže da hrabri „dosledan i principijelan“ stav Ruske federacije, koja je ponovila da će prihvatiti samo rešenje koje poštuje međunarodno pravo i koje je u skladu s Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

KoSSev – Srpska lista: Gomila laži, Srbi na KiM vide ko se bori za njih

U međuvremenu oglasila se i Srpska lista saopštenjem u kom ocenjuju da je „nastavak dijaloga Beograda i Prištine označio početak neviđenih pritisaka stranih službi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića gomilom laži koje sinhronizovano u javnost puštaju stipendisti Dragana Đilasa i pojedinih inostranih centara moći“.

„Slaviša Ristić godinama poručuje da će predsednik Vučić svakoga časa priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je, umesto toga, predsednik sa svojim timom izdejstvovao dvadesetak povlačenja priznanja i sprečio članstvo Prištine u mnogim važnim međunarodnim organizacijama i instituucijama“, ističu u saopštenju.

Iz Srpske liste poručuju da „niko ne očekuje da se Slaviša Ristić izvini zbog ove i svih prošlih laži, jer on je operisan od poštenja i časti, ali Srbi na Kosovu i Metohiji su ti koji vide ko se dosledno bori za njihove interese, a ko im svakodnevno radi o glavi, i u skladu sa tim su potpuno politički marginalizovali i Ristića i sve ostale koji sa njim u horu viču ‘izdaja'“ .

„Tužno je to što su neki pojedinci do te mere ozlojeđeni zbog gubitka vlasti i privilegija da su spremni da idu i protiv državnih interesa i protiv sopstvenih sunarodnika i komšija“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

„Mi sada imamo jednu čudnu situaciju da suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije štiti Ruska federacija, a da se mi bojimo da on može biti ugrožen potezima predsednika republike“, naveo je Ristić.

On je izrazio nadu da Vučić ipak neće smeti da posegne za korakom „koji će značiti čin izdaje i za koji će morati da odgovara pred sudovima ove zemlje kad tad“.

„Predsednik Srbije mora da se bori za teritorijalni integritet države. On je kao predsednik države potpisao zakletvu i njegova obaveza je da sačuva teritorijalni integritet države Srbije. Vučića niko nije ovlastio da razgovara o teritoriji, to nije njegova privatna imovina, i nema pravo da razgovara o odricanju od državne teritorije“, zaključio je Ristić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.