Riker: SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine

Filip Riker
FOTO: Armend NIMANI / AFP

Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker izjavio je da su SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali da je najpre potrebno da obe strane zajedno odluče da su spremne da se vrate dijalogu.

Riker je za Glas Amerike rekao da je o tome razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, jer SAD žele da vide pomak.

„Ali to ne to možemo da uradimo umesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremni da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina“, kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji je zadužen za Balkan je rekao da veruje da na obe strane „postoji volja“ da se pronađe rešenje i tako doprinese stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

„Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imaće punu podršku SAD i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dođu do konačnog sporazuma. Znam da to mogu“, rekao je Riker u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

KoSSev: Kako je još krajem juna pisao Danas, pozivajući se na nezvanične izjave američkih diplomata, Amerika će u narednom periodu aktivnije da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine. Naveli su i da se očekuje da neko od iskusnih diplomata, poput upravo pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Filipa Rikera, dobije ulogu glavnog pregovarača u ime SAD-a u nastavku pregovora o Kosovu.

Danas je takođe pisao da zbog unutrašnjih problema u SAD, nije realno očekivati da će se bilo kakav američki predlog rešenja kosovskog problema naći na stolu pre nego što se završe izbori i u Srbiji i u SAD, niti da će predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izaći na izbore narednog proleća sa bilo kakvim gotovim predlogom za Kosovo.

„Najoptimističniji scenario koji je u opticaju glasi da će se pregovori o rešenju za Kosovo nastaviti za par meseci, ali da će trajati makar do završetka predsedničkih izbora u SAD“, navode izvori Danasa. Američki predsednički izbori trebalo bi da se održe u jesen 2020.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.