Rikalo razrešen dužnosti člana CIK-a

Nenad Rikalo
Foto: KoSSev

Vršiteljka dužnosti kosovske predsednice, Vjosa Osmani, razrešila je dužnosti člana CIK-a ispred Srpske liste, Nenada Rikala.

„Odluka je doneta nakon što je gospodin Rikalo dobio visoku poziciju u takozvanoj Kancelariji za Kosovo Vlade Srbije pre nekoliko dana“, stoji u saopštenju kosovskog predsedništva, koje odluku obrazlaže pismom Centralne izborne komisije i zakonskim okvirom na Kosovu.

Pored zvaničnog saopštenja predsedništva, Osmani je napisala i detaljniju objavu na Fejsbuku.

“Zvaničnici institucije Republike Kosovo imaju primarnu obavezu da ostanu lojalni našem Ustavu, našoj Republici i instituciji u kojoj rade. Angažovanjem na javnoj funkciji u Vladi Srbije, gospodin Rikalo je ugrozio integritet Centralne izborne komisije na Kosovu, prekršio zakletvu položenu prilikom njegovog imenovanja i ugrozio ustavnost funkcionisanja ove institucije”, napisala je ona.

Dodaje da je od Srpske liste zatražila da imenuje novog člana komisije i najavila da „neće odobriti osobe koje angažovanjem na funkcijama u Vladi Srbije ugrožavaju suverenitet i ustavno funkcionisanje naših nezavisnih institucija”.

Podsećamo, član CIK-a ispred LVV zatražio je razrešenje Rikala nakon što je naš portal javio, a kosovski mediji preneli, da je imenovan za pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u sektoru za podršku privredi, poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Povezani članci:

Rikalo imenovan za v. d. pomoćnika direktora Kancelarije za KiM

LVV traži razrešenje Rikala sa mesta člana CIK-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.