Rezolucija Odbora spoljnih poslova američkog Predstavničkog doma: Guri mora da odgovara za ubistvo braće Bitići

Odbor za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma prekjuče je usvojio Rezoluciju o ubistvu braće Bitići – Ilija, Mehmeta i Agrona. Ovaj dokument će se uskoro naći i pred Kongresom SAD, tvrde izvori lista Danas.

Engel: Vučić je meni i Bajdenu obećao da će ubice privesti pravdi

„Predsednik Srbije Vučić mi je obećao pre dve godine da će njegova vlada ubice privesti pravdi. Isto je obećao potpredsedniku Bajdenu,“ kazao je Eliot Engel povodom usvajanja rezolucije i naveo da je „jednostavno neprihvatljivo“ da „niko srpske nacionalnosti nije doveden pred lice pravde za ova ubistva“.

Kaže da je „očigledno da nema čak ni ozbiljne krivične istrage“ i da je slučaj braće Bitići samo „vrh ledenog brega kada je reč o post-konfliktnoj pravdi u Srbiji“.

Ako Srbija želi u EU mora da se bavi prošlošću

Podsetio je dalje da je prošle godine FHP objavio „dosije o detaljima ubistava na Kosovu i transport i masovno pokopavanje u Srbiji“, te dodao:

„Da budemo jasni, ako Srbija želi da se pridruži EU, moraju da se bave svojom prošlošću i krivično gone odgovorne za zločine.“

„Današnja rezolucija jasno stavlja do znanja da Srbija mora u potpunosti da istraži slučaj braće Bitići i donese pravdu porodicama ovih ubijenih Njujorčana. Odnosi između SAD i Srbije zavise od poštovanja Srbije vladavine prava i ljudskih prava i posvećenosti gonjenju u stravičnim krivičnim predmetima kao što je ovaj,“ zaključio je Eliot.


KoSSev: Za trojicu braće Bitići posthumno orden „Heroj Kosova“

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da je trojici braće Bitići posthumno dodelio orden „Heroj Kosova“, a zbog, kako je naveo, njihove „hrabrosti i žrtvovanja tokom rata“ i „doprinosa slobodi i nezavisnosti Kosova“.

„Kosovo i Sjedinjene Države imaju mnogo zajedničkih heroja koji su se borili i dali svoje živote za iste vrednosti i ideale,“ naveo je Tači takođe.

Kako ističu, ovo je veliki korak napred ne samo ka usvajanju ove Rezolucije u najvišem zakonodavnom telu SAD, već i ka rasvetljavanju ubistva tri američka državljanina koje su srpske snage likvidirale jula 1999.

U Rezoluciji se ističe da je glavni osumnjičeni za ubistvo braće Bitići general Goran Radosavljević Guri, inače bivši komandant Žandarmerije, sada istaknuti član vladajuće političke partije u Srbiji na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić. Takođe se naglašava da su osim Radosavljevića, odgovorni i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković koji je izvršio samoubistvo 2002. i bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević, koga je Hag osudio na 18 godina zatvora. Na kraju teksta Rezolucije se navodi da napredak u rešavanju ovog slučaja ili nedostatak istog treba da ostane značajan faktor koji će odrediti buduće odnose između SAD i Srbije.

„Dok Goran Radosavljević Guri i ostali odgovorni za ubistvo moje braće ne budu privedeni pravdi, mi nećemo stati, mi se nećemo odmoriti i nećemo biti ignorisani. Veoma smo zahvalni kongresmenu Zeldinu i ostalim članovima Odbora na podršci. Poslali su snažnu poruku srpskoj vladi da joj Kongres neće dozvoliti da prođe nekažnjeno jer štiti ratne zločince koji su ubili moju braću,“ rekao je na sednici Odbora za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Ilir Bitići, brat Ilija, Mehmeta i Agrona.

Advokat porodice Bitići, Pravin Madiradžu, takođe je prisustvovao usvajanju Rezolucije i tom prilikom je izjavio da je glasanje u Predstavničkom domu pokazalo jasnim da je Srbija ponovo postala poznata po zaštiti ratnih zločinaca.

„Predsednik Aleksandar Vučić ne može više da blefira na putu da postane partner od poverenja SAD-u. Kongres je pokazao da predsednik Vučić ima puno posla,“ naveo je Madiradžu.

Upravo je slučaj ubistva braće Bitići jedan od prioriteta odnosa Srbije i SAD, ali i dugogodišnja prepreka u odnosima dve države.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović poručila je juče da postoji puna posvećenost rešavanju slučaja ubistva braće Bitići i predočila da Srbija ništa ne krije i da su federalni istražni organi SAD imali uvid u sve spise predmeta pred Tužilaštvom za ratne zločine.

Kuburović je za TV Prva rekla da je rešavanje slučaja ubistva braće Bitići jedno od otvorenih pitanja koje Srbija ima sa SAD i uvek se postavi kao tema u razgovorima sa američkim zvaničnicima.

Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo ističe za Danas da Rezolucija Odbora Predstavničkog doma svakako predstavlja još jedan korak usmeren ka Srbiji i njenoj obavezi da istraži i procesuira odgovorne za ubistvo braće Bitići.

„Stav FHP-a svih ovih godina je nepromenjen – rešenje slučaja ubistva braće Bitići mora biti jedan od prioriteta u radu Tužilaštva za ratne zločine kako bi porodica nakon 19 godina otkrila konačnu istinu o ubistvu svojih najmilijih. Rešenje ovog slučaja treba da bude jedan od pokazatelja zrelosti Tužilaštva da se uhvati u koštac sa podizanjem optužnice protiv lica za koje postoje sumnje da su naredila ili počinila ovaj zločin, a danas su povezani sa vladajućom strukturom u Srbiji,“ naglašava Žanić.

Za pomaganje u ubistvu braće Bitići suđeno je pripadnicima Žandarmerije Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, ali su oni oslobođeni 2013. godine.

Danas

KoSSev: Dačić o slučaju Bitići

Ne postoji razgovor sa bilo kim iz Američke administracije na kojem se ova tema ne spomene, kazao je šef srpske diplomatije, Ivica Dačić.

„Ne postoji bilo kakav osnov da neko kaže da država neće da sarađuje u ovom slučaju. I država se veoma ozbiljno bavi ovim pitanjima. Ali za svaku osudu ili tužbu treba da imate određenih dokaza,“ dodao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.