Regionalna deponija na Severu: Rok za završetak radova sredina septembra, izgradnju finansira EU

„U narednim nedelјama otvaramo regionalnu deponiju u koju će biti uloženo 5 miliona evra“ – ovako je juče gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, najavio novi projekat na Savinoj steni. Detalje nije saopštio, ali je podcrtao da „građani od svih nas, i političara, ali i medija očekuju potpunu informaciju“. Tragom ove vesti, dodatne informacije zatražili smo od Kancelarije Evropske unije u Prištini. Završetak radova očekuje se u narednim mesecima, a projekat u potpunosti finansira Evropska unija na Kosovu, potvrđeno je za KoSSev iz ove kancelarije.

Izgradnja deponije na Savinoj Steni, u opštini Zvečan, započeta je 12. aprila 2016., a rok za završetak radova je 12. septembar ove godine. Projekat je regionalan, odnosno korisnici su sve četiri opštine sa Severa Kosova.

Površina deponije je 300mx100m, plus pomoćni objekti, a kapacitet – 720,000 m3.

Izvođač radova je bugarska kompanija Building Development Holding, a supervizor grčka EPEM.

Vrednost projekta je 5,247 miliona evra i u potpunosti ga finansira Evropska unija na Kosovu.

Opštine na Severu Kosova otpad odlažu na manjim deponijama, dok se otpad iz Severne Mitrovice, usled nepostojanja deponije u ovoj opštini, odlaže na onoj u Zubinom Potoku koji je 2015. godine proglašen ekološkom zonom.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.