Festival „Merdita, dobar dan“ od 30. maja. Radikali najavljuju sprečavanje održavanja „svim silama“

Održavanje festivala „Merdita, dobar dan“, u organizaciji Inicijative mladih, najavljeno je od 30. maja do 2. juna. Poslanik SRS-a naveo je da je ova stranka predala dopis sa obaveštenjem Ministarstvu unutrašnjih poslova da će funkcioneri, članovi i simpatizeri radikala 30. maja sprečiti “politički, antidržavni i antiustavni” festival “Merdita, dobar dan”, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Inicijativa mladih je, sa druge strane, pozvala nadležne organe da reaguju na, kako su naveli, pretnje poslanika Damjanovića, te saopštila da se „nacionalističko divljanje nastavlja pre svega zbog nepostojanja pravovremene reakcije nadležnih institucija na pretnje i govor mržnje“.

Inicijativa mladih je navela i da se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je cilj Vlade Srbije, ne može ostvariti u Briselu, već mora da pronađe svoju suštinu u saradnji ljudi.

„Inicijativa neće ustuknuti pred pretnjama i nasiljem, i nastaviće da zajedno sa partnerima iz regiona radi na zbližavanju društava među kojima radikali žele da vide zidove i masovne grobnice“, naveli su u saopštenju i poručili da se „ćutanjem kompletnog državnog vrha, nepostojanje reakcije policije i tužilaštva direktno podržava radikalsko huškanje na nasilje, sejanje mržnje i straha“.

Performansi, predstave, izložbe na nekoliko lokacija u Beogradu

Inače, festival će ove godine biti održan četvrti put za redom. Performansi, predstave, izložbe i predavanja biće, kao i do sada, održani na nekoliko lokacija u Beogradu, a ulaz će na sve događaje, kao i prethodnih godina – biti besplatan.

Cilj manifestacije je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica, iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Organizatori festivala navode da će posetioci, kao i tokom prethodnih godina, imati priliku da saznaju više o kulturnoj sceni Kosova kroz predstave, performanse, filmove, koncerte i izložbe. Osim toga, deo festivala biće posvećen razgovoru i debati o budućnosti odnosa između Srbije i Kosova i značaju saradnje za dva društva.

Inspiracija za ovaj festival, navode, je Bekim Fehmiju, “poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu”.

Festival će zvanično biti otvoren 30. maja projekcijom filma ”Martesa” (“Brak”), rediteljke Blerta Zeqiri. Ovaj film je na Tallinn Black Nights filmskom festivalu u Estoniji osvojio nagradu kritike i specijalnu nagradu žirija.

„SRS će 30. maja biti tamo gde se oni okupljaju i svim silama sprečiti da se širi bruka i insistirati da se na tom mestu brani Ustav Srbije. Od toga nećemo odustati,“ rekao je Damjanović novinarima u Skupštini Srbije, prenela je agencija Beta.

Dodao je i da SRS “poslednji put upozorava predstavnike Vlade Srbije” da moraju da reaguju i zabrane ne samo sprečavanje najavljenog festivala, već i delovanje svih nevladinih organizacija koje finansira Zapad.

Navodeći da u medijima provejavaju lažne informacije o tome da SRS hoće da zabrani komunikaciju dva društva i kulturnu manifestaciju, on je kazao da nije reč ni o kakvom kulturnom nasleđu već o „ozbiljno plaćenoj političkoj organizaciji“ koja deluje kao nevladina organizacija.

Naglasio je da NVO Inicijativa mladih na svom sajtu jasno navodi da pored Srbije deluje i na teritoriji Kosovo.

„Objavili su dokument ‘Kosovska hronologija 1974-2017’ u kojem stoji da su takozvani pripadnici takozvane teroritstičke grupe OVK, pazite takozvane, da su bili primorani da se 90-tih godina organizuju i uzmu oružje u ruke da se brane od srpske represije i vojske na prostoru Kosova i Metohije. Ovim dokumentom napada se Ustav Srbije i njena teritorija,“ kazao je Damjanović

„Šta smo jedni drugima?“

Na dan otvaranja u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće postavljena i izložba karikaturista iz Prištine i Beograda koja je deo projekata “Most, dijalog Beograda i Prištine”.

Tokom četiri dana festivala biće održani i nastup Ansambla “Zanat”, izložba “Between dream and reality”, ali i tribina “Kosovo-Srbija: Šta smo jedni drugima?”, tokom koje će govornici razgovarati o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i o onome što ove odnose otežava i narušava.

Ljubitelji vizuelne i savremene umetnosti imaće priliku da pogledaju fotografije Elize Hodže koji su deo instalacije pod nazivom “Između sna i jave”. S druge strane, pozorišna predstava “Cope-Cope” (Bits and Pieces) u režiji Zane Hodže Krasnići prikazuje koliko je u kosovsko društvo duboko ukorenjena “patrijarhalna paradigma, približavajući nam proces sećanja i transformacije bola”.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.